Had ik je al eens gezegd dat ik blij ben met jou?

‘De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden’ zo zei de Amerikaanse psycholoog William James eind 19e eeuw. En anno 2023 is dat nog steeds van toepassing. Uit onderzoeken blijkt inmiddels dat gebrek aan oprechte waardering een belangrijke reden is waarom werknemers ontslag nemen, maar ook waarom relaties stuk lopen en ouders soms met hun handen in het haar zitten. Het simpele zinnetje ‘wat ben ik toch blij met jou’, kan een wereld van verschil maken.

Nationale Complimentendag

Het oprecht laten blijken dat je iemand waardeert en het effect van complimenten wordt zwaar onderschat. Te weinig maken we een compliment waarmee we oprecht en concreet aangeven waarom we iemand zo waarderen. Om dit nog eens te benadrukken is het idee van complimentendag ontstaan. En vandaag is het zover: nationale complimentendag! Alhoewel we dit gemis natuurlijk niet met één dag ‘extra aandacht’ kunnen oplossen, kan het geen kwaad er vandaag eens een dag (wat langer) bewust bij stil te staan.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Complimenteren: hoe doe je dat?

De Nationale Complimentendag draait puur om oprechte ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Geen kado’s of financiële beloningen, maar oprechte woorden. Alleen complimenteren gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af. En daarom geeft de initiator van de jaarlijkse Nationale Complimentendag, Hans Poortvliet, een aantal tips. Doe er je voordeel mee. Niet alleen op deze dag, maar ook op alle andere dagen.

Lees ook: Lees ook: Wat kan jij dat goed! uhhh… Wat heb jij goed geoefend! over het complimenteren van kinderen

  • Geef een compliment altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is.
  • Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.
  • Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n trouw komt’, maar leg uit waarom deze persoon zo goed bezig is en indruk maakt.
  • Doe het op een manier die bij jou past.
  • Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan, geef het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan, doe het dan onder vier ogen.
  • Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Had ik je al eens gezegd dat ik zo blij met jou ben omdat je altijd zo trouw onze berichten leest en deelt en naar onze evenementen komt? Graag zie ik je ook op het ZwembadBranche Congres, want met jou erbij is het nóg leuker!


advertentie

Hellebrekers