Op zoek naar die ene leverancier?

Had ik al gezegd dat ik zo blij met jou ben!

Had ik al gezegd dat ik zo blij met jou ben!

‘De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden’ zo zei de Amerikaanse psycholoog William James eind 19e eeuw. En anno 2017 is dat nog steeds van toepassing. Want uit onderzoek blijkt dat gebrek aan oprechte waardering inmiddels de nummer 1 reden is waarom werknemers ontslag nemen, relaties stuk lopen en ouders soms met hun handen in het haar zitten.

Nationale Complimentendag

Het effect van complimenten wordt zwaar onderschat en we gebruiken ze te weinig. En om dit nog eens te benadrukken is het idee van complimentendag ontstaan. En vandaag is het zover: nationale complimentendag! Alhoewel we dit gemis natuurlijk niet met één dag ‘extra aandacht’ kunnen oplossen, kan het geen kwaad er eens een dag (wat langer) bewust bij stil te staan.

Complimenteren: hoe doe je dat?

De Nationale Complimentendag draait puur om oprechte ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Geen kado’s, maar oprechte woorden. Alleen complimenteren gaat niet iedereen altijd even gemakkelijk af. En daarom geeft de initiator van de jaarlijkse Nationale Complimentendag, Hans Poortvliet, een aantal tips. Doe er je voordeel mee. Niet alleen op deze dag, maar ook op alle andere dagen.

  • Praat, schrijf of sms altijd in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is.
  • Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.
  • Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n trouw komt’, maar leg uit waarom deze persoon zo goed bezig is en indruk maakt.
  • Doe het op een manier die bij jou past.
  • Doe het op een manier die bij de ander past. Vind iemand het leuk om in de belangstelling te staan, geef het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan, doe het dan onder vier ogen.
  • Overdrijf niet, want dan komt het onnatuurlijk over en kan het zelfs tegen je werken! En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ps.

had ik al gezegd dat ik zo ontzettend blij ben met jou omdat jij altijd zo trouw onze berichten leest en deelt!

>> Lees ook: Wat kan jij dat goed! uhhh… Wat heb jij goed geoefend! over het complimenteren van kinderen
Splash Software