Next Generation Lifeguards mag door: ‘unieke kans om zwembranche te verkennen’

Next Generation Lifeguards, een partnerproject waarbij jongeren gratis worden opgeleid en zich voor de zwembranche inzetten, krijgt een verlenging van twee jaar. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het subsidieverzoek goedgekeurd. In deze tijd van een nijpend personeelstekort zeker mooi nieuws.

Programma maatschappelijke diensttijd

De nieuwe fase van Next Generation Lifeguards loopt nu tot 15 november 2025. In deze periode kan middels het programma maatschappelijke diensttijd (MDT) jongeren een unieke kans worden geboden om de zwembranche te verkennen. Het doel van het programma is om jongeren te laten ontdekken wat hun talenten zijn en tegelijkertijd iets voor een ander laten doen. Een MDT doen jongeren tussen de 12 en 30 jaar naast hun bijbaan, in de vakantie, naast school of in een tussenjaar. Ze volgen trainingen die ze zelf interessant vinden en krijgen na afloop vaak ook een certificaat. Handig later voor hun cv, het maken van een studiekeuze of het vergroten van het netwerk.  Via Next Generation Lifeguards leveren jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 30 jaar direct een bijdrage aan de zwemveiligheid. Zij kunnen nu kiezen uit opleidingen op meer niveaus en workshops die samen met betrokken organisaties voor hen op maat worden gemaakt.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Lees ook: Employee experience: de doordachte roadtrip van jouw mensen

Uniek samenwerkingsproject

Titus Visser, directeur van de NRZ, is verheugd over de verlenging van het project: “Next Generation Lifeguards is een uniek samenwerkingsproject waarmee we een waardevolle link leggen tussen investeren in jongeren en investeren in zwemveiligheid en de zwembranche. De afgelopen drie jaar hebben we nauw samengewerkt met ongeveer 75 lokale partners. We merken dat zwembaden, zwemverenigingen en reddingsbrigades openstaan voor deze ‘alternatieve’ methode om jong personeel aan te trekken. De betrokkenheid van de WiZZ versterkt de kracht van ons project, en we hopen veel WiZZ-leden te inspireren om met ons samen te werken.” Ook Reddingsbrigade Nederland is blij met de goedkeuring van het subsidieverzoek. Directeur Guust Jutte zegt: “Next Generation Lifeguards heeft zijn waarde bewezen en krijgt nu het gewenste vervolg. Het is extra stimulerend dat de WiZZ de meerwaarde ervan erkent en actief deelneemt. Samen met de Nationale Raad Zwemveiligheid zorgen wij ervoor dat jongeren aan de slag gaan bij reddingsbrigades, zwemverenigingen, zwemscholen en zwembaden. Natuurlijk hopen we dat zij, ook na hun traject, actief betrokken blijven of zelfs in de zwembranche willen werken. De Reddingsbrigade zet zich volledig in voor meer veiligheid in, op, en langs het water, en Next Generation Lifeguards sluit naadloos aan op die breed gedragen missie.”


advertentie

Alle leveranciers voor de zwembranche vind je hier