27 maart ZwembadBranche Congres

Dappere Isa haalt zwemdiploma: ‘Een dag met een gouden randje’

Iets meer dan anderhalf jaar geleden stortte de wereld van de familie van Orden volledig in. Isa, nog maar 8 jaar oud, kreeg te horen dat zij een zeldzame en ongeneeslijke vorm van kanker heeft. Alsof het verdriet nog niet overweldigend genoeg was, werd ook Isa’s oudere broer later Milano geconfronteerd met dezelfde meedogenloze realiteit. Maar te midden van dit immens grote verdriet was er onlangs een kostbaar moment van vreugde: de dappere Isa behaalde haar zwemdiploma A wat hoog op haar bucketlist stond. Het werd een dag met een gouden randje, en niet alleen voor Isa, maar ook voor haar familie, klasgenootjes en de medewerkers van het Ir. Ottenbad in Eindhoven.

Bucketlist

Toen Isa begon met haar zwemlessen, was er nog geen spoor van ziekte te bekennen. Helaas bracht de zomer van 2022 het verpletterende nieuws dat Isa ernstig ziek was. Maar Isa liet zich niet ontmoedigen om te blijven werken aan haar zwemvaardigheden. Ontroerd vertelt Minke van Hamont, opleider Ir Ottenbad Eindhoven Sport, hoe Isa sinds de diagnose vastbesloten was om haar zwemdiploma te behalen. “Natuurlijk kon Isa er niet altijd bij zijn tijdens de zwemlessen, maar opgeven was geen optie. Op haar bucketlist stond een bezoek aan EuroDisney in Parijs, maar ook het behalen van haar zwemdiploma. Om dit in haar eigen tempo te bereiken, hebben we haar een zwemkaart voor onbepaalde tijd gegeven. Zo kon zij, tussen alle behandelingen door, leren zwemmen.” Na de teleurstellende mededeling afgelopen zomer dat de tumor in Isa’s hoofd ondanks behandelingen was gegroeid, nam de hoop op herstel af. “Dit is natuurlijk onverdraaglijk, maar het is tegelijkertijd prachtig om te zien dat Isa niet opgaf en vastbesloten was om ervoor te gaan.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Kostbare herinnering

Op 23 november was het dan zover, in het bijzijn van haar familie en klasgenootjes behaalde zij het felbegeerde papiertje. Minke benadrukt dat het afzwemmen altijd een feest is, maar dit keer hebben zij het echt groots aangepakt. “Bij de deur stonden Disneyfiguren om haar op te wachten en binnen vormden haar klasgenootjes van basisschool De Boschuil in Eindhoven een erehaag. Het was zo een hartverwarmend welkom.” Isa genoot van begin tot eind. “Toen zij Mickey Mouse zag, glimlachte zij van oor tot oor en dat is de hele ochtend zo gebleven.” De medewerkers van het zwembad hebben ervoor gezorgd dat het ook precies was zoals Isa het wilde. “Door de eetclub werden frietjes, frikandellen en kipnuggets geserveerd. Daarnaast draaiden we de hele tijd haar lievelingsmuziek en aan de rand van het bad werd Isa aangemoedigd door haar klasgenootjes met een wapperend spandoek met de tekst: ‘Isa gaat voor A, Go Go Isa’. Het was natuurlijk heel confronterend, maar tegelijkertijd is het ook een onvergetelijke dag geworden voor haar familie en klasgenootjes en zeker ook voor ons. Een hele kostbare herinnering.”

Wonder

Met het behalen van haar diploma is één van haar grote wensen in vervulling gegaan, maar voor nu rest er nog maar een wens voor haar, haar ouders en eenieder die haar dierbaar is. “Inmiddels is Isa weer in het ziekenhuis voor haar behandeling, ze krijgt nu twee hele zware chemokuren.” Het wordt heel spannend hoe zij deze gaat doorstaan en het is nu vooral hopen op een heel groot wonder. “Wij leven allemaal enorm mee met Isa en haar familie. Zij heeft een speciaal plekje in ons hart en met haar positieve en dappere karakter waarmee zij dit alles doorstaat en haar zwemdiploma heeft gehaald, is zij voor altijd een voorbeeld voor ons allen.”


advertentie

XS2 voor Zwembaden