Nederlandse sportvertegenwoordigers overhandigen vandaag petitie: ‘Erken sport als essentiële dienstverlening’

NL Actief, Platform Ondernemende Sportaanbieders, NOC*NSF en de Nederlandse sportbonden organiseren dinsdag 11 januari een glazen sporthuis op Het Plein in Den Haag. Samen met bekende en minder bekende sporters, politici en experts, vragen zij die dag aandacht voor het maatschappelijke belang van sport. De sluiting van sportlocaties maakt het Nederlanders die aan hun gezondheid willen werken erg moeilijk. Terwijl dit juist nu zo belangrijk is voor een gezonde en weerbare samenleving en er volgens de betrokken partijen alles aan gedaan moet worden om bewegingsarmoede tegen te gaan.

Unanieme steun van de Tweede Kamer

De Kamer nam op 21 december unaniem een motie aan met de strekking dat sport als essentieel moet worden gezien in het licht van de coronamaatregelen. Maar nu is het volgens NL Actief, Platform Ondernemende Sportaanbieders, NOC*NSF en de Nederlandse sportbonden tijd voor actie. Daarom overhandigen Ronald Wouters en Maurice Ambaum, initiatiefnemers van de petitie, dinsdag de petitie namens meer dan 200.000 ondertekenaars met de oproep om sport te erkennen als essentiële sector en sportlocaties weer te openen. Veel sporters, politici en andere betrokkenen Jeanet van der Laan (D66), Inge van Dijk (CDA) en Arie Boomsma (sportschoolhouder en tv-presentator) steunen deze petitie en hebben toegezegd mee te gaan fietsen in het (coronaproof) glazen sporthuis. Met deze actie wil men vooral het maatschappelijke belang van sport nogmaals onder de aandacht brengen. Zodat ook het Kabinet de rol van de sportsector voor een gezonde en weerbare samenleving die de druk op de zorg juist kan verlichten, erkent.

Lees ook: Dit is waarom zwemmen zo goed is voor nu in tijden van corona én later

Zwemmen bijzondere positie

Ook de KNZB roept de bestuurders in Den Haag en in de overige politieke geledingen op om prioriteit te geven aan de gezondheid van de Nederlanders, zowel op korte als op de langere termijn. Guust Jutte (manager Sport KNZB) pleit namens de zwembond voor het heropenen van de essentiële sportsector als geheel, waaronder de zwembaden. “Al langere tijd verkeert Nederland in een vitaliteits- en beweegcrisis. Alom is bekend dat sporten een belangrijk onderdeel van de oplossing is. Het zwemmen neemt hier een bijzondere positie bij in, aangezien zwemmen veilig en gezond bewegen faciliteert van jong tot oud. Ongeacht de huidige fitheid, de mobiliteit en blessure achtergrond van eenieder. Sporten, en zeker zwemmen, is dan ook essentieel om deze nationale crisis te lijf te gaan. Vooral in tijden van de COVID-pandemie.” Guust benadrukt dan ook dat het voor alle Nederlanders van groot belang is continu te blijven werken aan een goede mentale en fysieke gesteldheid. “Sporten draagt bij aan onze weerstand en maakt ons weerbaarder tegen het COVID-virus, maar ook andere aandoeningen. De sport moet dan ook juist in deze tijd open. Dan kunnen we niet alleen de huidige pandemie doorstaan, maar ook actief bijdrage aan het oplossen van de vitaliteits- en beweegcrisis die Nederland doormaakt.”

E.B.T.C.