Nationale Complimentendag: ‘Bedankt, wat leuk dat je dat zegt!’

Ik had het al eens eerder over de grote voordelen van een dankbaarheidsdagboek. In deze maatschappij waar we van alles moeten, helpt zo’n dagboek om vooral blij te zijn met wat we hebben. Waarom? het maakt je gelukkiger, gezonder en zelfverzekerder. En als je de dag ermee afsluit, slaap je ook nog eens langer en beter. Belangrijk dus. Maar behalve dankbaar zijn, is je dankbaarheid tonen ook van groot belang. Mooi om daar eens bij stil te staan op Nationale Complimentendag.

Oprechte waardering

Mensen laten blijken dat jij hen waardeert wordt vaak vergeten. En dat is spijtig want ‘de diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden’ zo zei de Amerikaanse psycholoog William James eind 19e eeuw. Uit onderzoek blijkt dat gebrek aan oprechte waardering inmiddels de nummer 1 reden is waarom werknemers ontslag nemen, relaties stuk lopen en ouders soms met hun handen in het haar zitten. Het effect van complimenten wordt eigenlijk zwaar onderschat. En om dit nog eens te benadrukken is het idee van complimentendag ontstaan. Een dag die puur draait om oprechte ‘persoonlijke aandacht’ en ‘uitgesproken waardering’. Geen kado’s, maar oprechte woorden. En laten we eerlijk wezen, complimenten geven en ontvangen zouden we veel vaker moeten doen want daar knapt een mens echt van op.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Hele fijne dagen en: bedankt!

Complimenten ontvangen: hoe doe je dat?

Sommigen vinden het lastig om complimenten te geven. Vorig jaar gaven we al een aantal tips hoe je dit het beste kunt doen. Maar, nog lastiger vinden velen het om complimenten te ontvangen. We weten eigenlijk niet zo goed hoe we moeten reageren. Om vooral niet arrogant over te komen, gaan we het tegenoverstelde doen. We nemen een bescheiden lichaamshouding aan en kijken diegene die het compliment maakt vooral niet aan. We veranderen snel van onderwerp of we ‘downsizen’ het om het kleiner te maken. ‘Ohja, vind je dat ik goed met kinderen om kan gaan? Nou dat valt wel mee hoor.’ Maar het kan ook anders. Zonder arrogant te zijn, kun je heel goed een compliment in ontvangst nemen. En let goed op, dan kun je vandaag de hele dag oefenen ;-) Hoe moet je dus wel reageren op een compliment? Heel eenvoudig, je zegt: ‘Bedankt, wat leuk dat je dat zegt!’. Soms is het leven zo simpel… Fijne complimentendag!


advertentie