23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Let de zwemouder goed op? Een paar ‘must-do’s’ op rij!

Water is en blijft een genot voor kinderen. In het pierenbadje als ze klein zijn en van de duikplank als ze groter zijn. Ze kunnen zich uren vermaken. Maar voor kinderen die (nog) niet (goed) kunnen zwemmen blijft water altijd gevaarlijk. Je kunt ze dan echt geen moment uit het oog verliezen. Toch zie je ouders wel eens ‘even’ niet opletten, kijken ze bijvoorbeeld ‘even’ op hun telefoon. Heel even. ‘Dat kan toch geen kwaad?’. Zeker met deze zomerse dagen in het vooruitzicht, kan het echt niet vaak genoeg worden benadrukt: een kind dat zich niet kan redden in het water moet je heel goed in de gaten houden.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Check!

Hoe staan jullie ouders er eigenlijk in, zijn zij zich echt bewust van de gevaren of merk je ook dat ouders er wel eens te makkelijk over denken? Veiligheid.nl heeft een checklist gemaakt voor ouders. Wil jij jouw zwemouders attenderen op het gevaar? Bij deze een aantal belangrijke ‘must do’s’.

1. Ik kan mijn kind de hele tijd zien

Sommige ouders denken dat een kind gaat schreeuwen en spartelen als het onder water raakt. Dat is niet zo. Een kind glijdt vaak geluidloos onder water en heeft niet in de gaten dat het in een gevaarlijke situatie is.

2. Ik ben altijd dichtbij mijn kind

Verdrinking verloopt heel snel. Bij verdrinking is een kind binnen 2 minuten bewusteloos en heeft het binnen 4 tot 6 minuten onherstelbaar hersenletsel opgelopen. Als het misgaat is het dus belangrijk dat je er snel bij bent.

3. Als ik op mijn kind let doe ik niets anders, ook al komt er een appje binnen…

Een verdrinking verloopt heel snel. Even een tijdschrift pakken of een appje beantwoorden kan fataal zijn. Laat je nooit afleiden en blijf altijd in de buurt.

4. Ik spreek altijd heel goed met andere ouders af wie er op mijn kind let

Het gebeurt vaak dat ouders er vanuit gaan dat een ander ook op hun kind let. Maar dat is niet altijd zo. Hier moeten dus duidelijke afspraken over worden gemaakt, zodat er geen misverstanden ontstaan.

> Lees ook: Op vakantie? Let op de afzuigroosters bij zwembaden

5. Ik laat oudere broertjes of zusjes niet op mijn kind passen

Kinderen zijn snel afgeleid en kunnen nog niet goed weten wat gevaarlijk is. En een ouder kind kan bovendien nog niet een jonger broertje of zusje redden.

6. Ik blijf bij mijn kind, ook als het zwemvleugels draagt

Zwemvleugels of zwembandjes zijn geen reddingsmiddel. Het is slechts een hulpmiddel bij het leren zwemmen. Ook met zwemvleugels om of een zwembandje kan een kind verdrinken. Daarom moet je altijd bij een kind blijven als het zwemvleugels draagt. Kijk maar naar onderstaand filmpje.


advertentie

Dewi Online