23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Leren van Denemarken: naar een nieuwe blauwdruk voor sport & bewegen

Meer dan ooit is duidelijk hoe belangrijk een vitale samenleving is. Het is goed voor onze weerbaarheid en zeker ook goed voor de houdbaarheid van onze gezondheidszorg. Dit jaar geven we 88,4 miljard uit aan zorg, waarvan bijna 20 procent is te wijten aan ongezond gedrag. Voor Peter Klos en Ricky Jørgensen is het duidelijk, we moeten het tij keren en de bewegingsarmoede stoppen. Maar hiervoor is meer nodig dan wat extra geld, het vraagt om een omwenteling. Om een maatschappelijke herwaardering van sport en bewegen. In Denemarken is men hier al veel verder mee en met hun studie- en netwerkreis laten zij graag zien hoe dit als een voorbeeld kan zijn voor de Nederlandse beweegsector en dus ook de zwembranche.  

Essentieel

Als Peter Klos, (project)manager zwembad de Waterdam, terugblikt op de afgelopen jaren stemt hem dat niet vrolijk. “Het salaris is relatief gezien achteruitgegaan, het sociaal fonds dat bijscholing stimuleerde is opgeheven en bij de aanbestedingen van zwembaden wordt vooral gekeken naar de prijs. Dit is niet goed voor de zwembranche, niet goed voor de beweegsector en dus ook niet goed voor ons als samenleving. Bewegen is immers belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid.” Klos was dan ook meteen gecharmeerd van het verhaal van Deen Ricky Jørgensen, internationale coach en trainer van sportorganisaties, over zijn geboorteland. “Hier is alles in het werk gesteld om van sporten en bewegen tot een kerntaak te maken en essentieel voor de samenleving. Als medewerker in een zwembad krijg je dan ook het idee dat je ertoe doet, dat je een belangrijke taak hebt binnen de samenleving.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees meer over de Deense aanpak in het interview met Peter Klos en Ricky Jørgensen in ZwembadBranche #84

Studie- en netwerkreis Denemarken

Wil jij weten wat nu precies de Deense aanpak is? Peter Klos en Ricky Jørgensen organiseren op een studiereis naar Denemarken. Onder meer wordt een bezoek gebracht aan het Rudersdal sportcomplex dat vele binnen- en buitensporten herbergt en waarbij sommige voorzieningen zelfs kosteloos ter beschikking worden gesteld aan de gemeenschap. Daarnaast werkt men samen met meer dan 35 sportverenigingen. Eén daarvan is Sigma Swim, een zwemvereniging met ruim 3.000 leden en een budget van meer dan een miljoen euro. Deze vereniging levert sinds 2000 dan ook onafgebroken zwemmers aan de Olympische Spelen. Daarnaast laat een aantal Deense topsprekers uit de markt zien wat volgens hen de toegevoegde waarde is van het Deense Model. De meeste sprekers zullen ook beide dagen aan het gehele programma deelnemen, wat een unieke gelegenheid biedt om te net- en samenwerken.

Vier pijlers waar de reis op ingaat

  1. Investeren in onze professionals: verbeteren arbeidsvoorwaarden, betere loopbaanperspectieven, meer en blijvend investeren in educatie en meer samenwerking met en of bundelen van ‘de sport’ (en eventueel andere sectoren). Deze pijler sluit haast naadloos aan bij de Human Capital Agenda Sport van het ministerie VWS.
  2. Accommodatiebeleid: de accommodaties moeten aansluiten bij de maatschappelijke vraag vanuit een gemeente (of regio), waarbij de politiek financiert en de exploitant faciliteert. De focus moet daarbij vooral liggen op het maximaliseren van het maatschappelijk rendement en minder op het financieel rendement.
  3. Versterking verenigingen: de sport is gebaat bij het professionaliseren en versterken van de verenigingen. Een goede mix tussen professionals en vrijwilligers zal het maatschappelijk rendement van verenigingen verbeteren, zowel qua breedte- als topsport.
  4. Samenwerking binnen de sport en tussen de sport en politiek moet worden gestroomlijnd met als uitgangspunt het bereiken van het maximale maatschappelijke rendement. Dit vereist een integraal sportbeleid dat loopt van een sportmentaliteit van beslisser in de tweede kamer, de professionals in de markt en alle schakels die ertussen zitten.

Voor wie is de studiereis interessant?

  • (Aanstaande) adviseurs, beleidsbepalers, managers en directeuren die meer inzicht willen in het organisatie- en financieringsmodel van exploitatievormen waarin alle gemeentelijke sportvoorzieningen onder één organisatie vallen, in samenwerking met alle verenigingen.
  • Werkgevers en vakbonden die geïnteresseerd zijn in arbeidsvoorwaarden, loopbaanmogelijkheden en educatie, alsmede het samenspel tussen de landelijke overheid, lokale overheid, sportverenigingen en exploitanten.
  • Specialisten die met sporteducatie verbonden zijn en kennis willen nemen van het educatieve systeem waarbij met een ruim budget continu wordt gewerkt aan het verder professionaliseren van alle geledingen in de organisaties.
  • Verenigingen die willen weten wat de mogelijkheden zijn wanneer zij afdoende (financieel) worden ondersteund en hoe zij daarmee hun maatschappelijke rol nog beter kunnen invullen.

Update. Studie- en netwerkreis Denemarken is verzet naar een andere datum. Er waren veel positieve reacties en de animo om deel te nemen was ook hoog. Echter, omdat de tijd tot het evenement kort is, is gevraagd of zij een 2e reis willen organiseren of de reis op een andere datum plaats kan vinden. Zij hebben voor het laatste gekozen. Uiteraard houden wij je op de hoogte.

Kijk voor meer informatie over het programma en de sprekers op www. pr-education.nl/studiereis-denemarken