Lekker bewegen in het zwembad? Ga vooral eerst een beetje rondzwemmen…

Het lijkt een open deur: ‘doe wat bij jou past’. Maar of het nu gaat om werk of privé, en ook zeker als het gaat om bewegen, is dat nog best lastig. Er is steeds meer aandacht voor bewegen en de urgentie neemt toe. Maar als je dan overtuigd bent, wat moet je dan doen? De kans is groot dan mensen zich laten verleiden tot intensieve work outs. Snel resultaat of het nu gaat om afvallen, conditie of spierkracht. Maar niks is minder waar. Het is een valkuil waardoor uiteindelijk veel mensen juist stoppen met bewegen. De kunst is dus om te zorgen dat je mensen helpt om datgene te doen wat zij echt leuk vinden: auguajoggen, baantjes zwemmen, auquaspinnen of misschien wel aqua yoga?

Intensiteit

Fit.nl deed een onderzoek omdat men zich afvroeg waarom veel mensen enthousiast beginnen aan een nieuw workoutregime of een nieuwe sport op aanraden van een bekende, maar het na een aantal keer proberen vaak opgeven. Terwijl anderen zich makkelijk wekelijks in het zweet werken tijdens een HITsessie. En dit nog leuk lijken te vinden ook. Eerder onderzoek heeft al laten zien dat dit te maken heeft met hoe iemand zich voelt voor en tijdens het sporten. Je kunt het vast wel raden: een beter gevoel leidt tot vaker sporten. Maar het was onduidelijk of de intensiteit hierop van invloed is. Bijvoorbeeld: misschien schrikt een intensieve aqua workout veel mensen af, terwijl ze een minder zware variant prima zouden vinden om wekelijks te doen.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.Persoonlijke voorkeur

Reden dat men wilde bepalen of de persoonlijke voorkeur voor trainingsintensiteit en de mate waarin je het vol kunt houden van invloed is op de beleving van de workout. Vinden mensen het minder leuk omdat het te zwaar is? Of is zwaarder of minder zwaar gewoonweg meer ‘hun ding’? De deelnemers deden verschillende trainingen met een hoge of een lage intensiteit. Ook moesten ze van tevoren aangeven waar hun voorkeur naar uitging. Vervolgens werd gekeken naar hoe de deelnemers zich voelden tijdens en na deze trainingen. Er werd ook gebruik gemaakt van een controlegroep, zij namen deel aan geen van de trainingen.

Lees ook: Blijven zwemmen door mindfulness

Plezier

Zoals de onderzoekers verwachten: degenen die van tevoren aangaven een voorkeur te hebben voor een training op hoge intensiteit en deze beter konden volhouden, deze training als plezieriger ervoeren dan degenen met een voorkeur voor een lage-intensiteitstraining. Wat verder opviel was dat de deelnemers die de voorkeur gaven aan een zware inspanning, de minder intensieve inspanning ook prettig vonden. Even prettig zelfs als degenen die een voorkeur hadden voor een training op lage intensiteit. Eveneens interessant was dat degenen die een voorkeur hadden voor lage intensiteit de hoge-intensiteitstraining níet als zwaarder ervoeren dan degenen die hoge intensiteit als voorkeur hadden. Ze vonden zo’n training op hoge intensiteit gewoonweg minder leuk, maar dus niet zwaarder. De lol ontbrak.

‘Rondzwemmen’

Het blijkt dus maar weer hoe belangrijk plezier is en dus dat de sport of vorm van beweging bij iemand past. Het hoeft geen nadere toelichting dat de kans dat je een vorm van beweging volhoudt kleiner wordt naarmate je er minder plezier aan beleeft. Maar wat het vooral ook weer laat zien, is hoe belangrijk het is om tijd te investeren in nieuwe klanten en hen vooral ook hen dan te volgen. Als mensen wegblijven betekent dat niet dat meteen dat het zwemmen niks voor hen is, ze moeten misschien gewoon wat anders proberen in het zwembad. Laat iemand maar een beetje ‘rondzwemmen’, natuurlijk zonder dat het een sprong in het diepe wordt… Begeleiding is dan juist fijn en voorkom vooral dat men in de valkuil trapt dat hoe zwaarder het is, hoe beter het is. Het kan zo wel even duren voordat iemand weet wat hij of zij echt leuk vindt. Maar uiteindelijk houdt iemand het dan wel langer vol en dat is op lange termijn natuurlijk een mooi resultaat.

FIT.nl is een platform voor fitness, afvallen en voeding. Een team van deskundigen houdt je op de hoogte met artikelen en deelt oefeningen en recepten voor een fitter leven.


advertentie

VDH Watertechnology