Leesvoer voor de zomer

Elke zomer maken wij een lijst met leestips over zwemonderwijs, management of gewoon ter inspiratie. Normaal gesproken is de zomer voor velen even een moment om op rust te komen, met bijvoorbeeld een boek. Maar deze zomer ziet er toch wel anders uit. Je gaat misschien niet op vakantie, maar lekker genieten van je achtertuin. Of het wordt juist een drukte omdat je veel lessen gaat inhalen. Of je er echt de tijd voor hebt of moet wachten tot na de zomer, na deze boeken ben je in iedergeval weer helemaal bij! En heb jij nog andere aanraders voor jouw collega’s? Laat het ons weten.

Zwemonderwijs

Kinderen zijn geen puppy’s – Jürgen Peeters
Wat hebben kinderen van ons nodig om te kunnen ontwikkelen en wat zijn hierbij helpende of juist belemmerende factoren? In opvoeding -én het onderwijs- vertrouwen we op ons innerlijke kompas. Maar soms is dit verstoord, geven we onvoldoende aandacht aan wat we werkelijk denken en voelen. We proberen dan krampachtig de controle vast te houden. Herken jij dit en wil jij met meer plezier kinderen helpen in hun ontwikkeling? Jurgen Peeters doet je dingen in een ander perspectief zien. Hij wakkert je innerlijke kind aan en maakt het lesgeven daarmee nog leuker.

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen – Philippa Perry
In dit verfrissende boek staat alles wat er in de opvoeding van een kind écht toe doet. Op basis van haar ervaring als therapeut, wetenschappelijke inzichten en persoonlijke ervaringen, behandelt Philippa Perry de grote vragen van de ouder-kindrelatie. Zeker ook interessant voor iedereen die met kinderen werkt. In dit boek gaat het over het maken van fouten en het onder ogen zien daarvan. Waarom jij reageert zoals je reageert en hoe je dit kunt veranderen. Allemaal om uiteindelijk een betere relatie te krijgen met het kind.

Inspiratie

Omdenken: Zoals verwacht loopt alles anders – Berthold Gunster
Berthold Gunster heeft ons leren ‘omdenken’. Oftewel van een probleem een mogelijkheid maken. Dat je iets nieuws creëert dankzij het probleem. Dit praktische boek geeft ons een nieuwe visie op omdenken. Het leert je wat je kunt doen als je met een probleem wordt geconfronteerd. Het is een handleiding waarmee je een probleem kunt laten verdwijnen of (in sommige gevallen) kunt omdenken. Stap voor stap laat het zien hoe je zo elk probleem op een constructieve manier kunt aanpakken. Geen overbodige luxe in deze coronatijd…

Pak je Carlosmoment: klein gebaar, groot geluk – Jaap Bressers
Gewoon gelukkig zijn en ook nog eens bijdragen aan het geluk van anderen, wie wil dat nou niet? Jaap Bressers, een van de meest gevraagde sprekers van Nederland, ontdekte in zijn eigen zoektocht naar geluk de kracht van het ‘carlosmoment’. Op ons ZwembadBranche congres heeft Bressers al eens uitgelegd hoe iedereen met een klein gebaar kan zorgen voor een groot geluk. Jaap moest er, zoals hij zelf zegt, zijn nek voor breken om dit te beseffen. Gelukkig kan het nu ook een stuk simpeler, bijvoorbeeld door dit boek te lezen.

Management

Van weten naar doen – Kenneth Blanchard
Hoe komt het toch dat mensen vaak weten wat ze moeten doen, maar het uiteindelijk niet uitvoeren? En zo veranderingen blokkeren. Meester-verteller Ken Blanchard snijdt in dit boek één van de meest wezenlijke vragen op de werkvloer aan. Hij legt hoe dat komt en geeft vervolgens heldere principes waarmee je als manager medewerkers (en jezelf!) het gat tussen weten en doen kunt laten dichten. Maar ook wat de obstakels zijn: een overdaad aan informatie, de neiging om nieuwe idee n negatief te interpreteren, en gebrekkige follow-up. En hoe je deze kunt wegnemen.

De organisatiefilosoof – Ben Kuiken
Als manager krijg je vaak problemen op je bord geschoven. Taaie vraagstukken vaak, die onmogelijk lijken op te lossen. Zeker in deze tijd waarin alles ineens anders is. Hoe los je deze op? Gewetensvraag: zou de manier waarop je naar deze problemen kijkt niet juist het probleem kunnen zijn? Ben Kuiken laat zien hoe je ook anders naar organisatieproblemen kunt kijken. Je krijgt het filosofische gereedschap aangereikt om er anders naar te te kijken, over te denken en te praten door je af te vragen, welke aannames gaan erachter schuil en wat levert een ander perspectief op?