Fijne zomer!

De laatste jaren hadden wij steeds een examenfeestje van een van onze neefjes, nichtjes of kinderen van vrienden. Meestal wisten we al wel dat we die dag zouden gaan. Soms was het toch nog even wachten op dat ene telefoontje. Hét telefoontje waarna de vlag uitgaat, taart wordt gehaald en het feest kan beginnen. Dit jaar zouden wij voor het eerst het ontvangstcomité zijn. Ik keek er al naar uit om samen met familie en vrienden deze bijzondere stap naar de ‘grote wereld’ te vieren. Je diploma van de middelbare school is -net als natuurlijk je zwemdiploma- een heel memorabel diploma. En toen kwam het coronavirus. Ineens was onze oudste geslaagd.

Aanpassen

Het virus heeft ons allemaal geraakt. In een paar maanden tijd is er veel gebeurd en hebben we als samenleving veel meegemaakt. We zijn door fasen gegaan zoals je die ook vaak ziet bij veranderingen. Van ontkenning, ‘we laten ons niet gek maken door zo’n griepje’, naar aanpassing, ‘de anderhalvemetersamenleving’. De volgende stap zou zijn acceptatie. Maar dof wij dat moeten willen? Uiteindelijk is het een tijdelijke situatie. Afstand houden voelt als heel onnatuurlijk. Moeten we dan straks weer ‘gewoon’ terug naar het oude?

Wijze les

Hoe pijnlijk ook, het virus heeft ons ook veel geleerd. We vonden veel dingen vanzelfsprekend. Maar nu blijkt ineens, niets is zeker. En zelfs met alle kennis die we hebben, kunnen we anno 2020 dit probleem niet zomaar even oplossen. We zijn nu gelukkig weer op de goede weg en kunnen voorzichtig vooruitkijken. Maar wat hebben we nu echt geleerd? Ik heb mijn hoop gevestigd op de nieuwe generatie. Deze generatie heeft een heel ander schooljaar gehad en sommigen hebben zelfs geen examen gemaakt. Maar zij hebben wel de grootste les uit het leven gekregen: het leven komt zoals het komt.

Fijne zomer!

Je mag het even ontkennen, maar vervolgens pas je je aan. En accepteren? Natuurlijk moeten sommige zaken straks echt anders. Maar sommige dingen hoef je nooit te accepteren. Zodra het virus weg is, nemen we direct afscheid van de ‘anderhalvemetersamenleving’ en houden wij alsnog een examenfeestje. Tot dan ziet het er nog even anders uit, ook deze zomer. Sommigen van jullie krijgen het juist extra druk, anderen kunnen nu eindelijk hun rust pakken. Ook wij gaan de maand juli even in de vakantiemodus. Wij blijven wel actief op social media, maar op een lager pitje.

Ik wens jullie een fijne zomer en tot in augustus!