Laat kinderen zich breed oriënteren: hoe kun je anders weten welke sport goed past?

‘Meer Nederlanders moeten bewegen en om dit te realiseren moet de overheid de regie nemen en sport en bewegen mogelijk en betaalbaar maken voor iedereen’. Zo luidt de conclusie van het rapport van de NLsportraad. Margot van Beusekom is blij met de aandacht voor bewegen, maar leest in het rapport weinig nieuwe dingen. “Natuurlijk wil je het kind niet met het badwater weggooien, maar door alleen te bij te schaven kom je niet tot een doorbraak. Liever ga ik terug naar de tekentafel om met elkaar te kijken hoe je zoveel mogelijk mensen in beweging kan brengen en houden, te beginnen bij de belevingswereld van al die verschillende Nederlanders.”

Blanco vel

Van Beusekom is al jarenlang werkzaam als strategisch adviseur, sinds 2016 heeft zij haar eigen onderneming Firma Leef! Hierin kan zij volledig haar passie kwijt voor sport en ondernemerschap en haar creatief strategische geest. Haar uitgangspunt is dat we vooral genieten van sport. Alleen dat genieten krijgt volgens van Beusekom nu onvoldoende de aandacht. Bewegen is goed, maar het is allereerst leuk. Onderzoek wijst ook uit dat mensen die plezier hebben in bewegen, het meeste sporten. Het liefste zou van Beusekom opnieuw willen beginnen. “In mijn ideale wereld pakken we een blanco vel en kleuren wij deze met alle betrokkenen in. Waarbij we alle huidige structuren en normen loslaten. We schetsen een landschap waarin de behoefte en wensen van de sporter centraal staan en we kijken hoe we dit het beste met elkaar kunnen organiseren. Daarbij staan we open voor nieuwe ideeën, concepten en durven we te leren van anderen. Natuurlijk gooien we het kind niet met het badwater weg, maar door alleen te schaven aan de huidige situatie kom je niet tot een doorbraak.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Zo krijg je de jeugd weer naar het zwembad

Gevarieerd sportaanbod

Volgens Van Beusekom kun je zo ook het zwemlandschap met elkaar opnieuw inrichten. “Ik denk zeker dat het verfrissende ideeën oplevert.” Wel pleit van Beusekom voor een brede blik. “Ik ben een groot voorvechter van het multisportgedachtegoed.” Het zou volgens van Beusekom dan ook goed zijn als we kinderen tot een bepaalde leeftijd laten rouleren tussen sporten. “Dan is de kans veel groter dat ze een sport vinden die ze echt leuk vinden en waar ze talent voor hebben. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die dat doen op latere leeftijd meer bewegen.” Van Beusekom vindt het jammer dat kinderen zich nu vaak al op jonge leeftijd aansluiten bij een sport. “De sportverenigingen en -bonden zijn nu vooral bezig om ervoor te zorgen dat kinderen zich zo vroeg mogelijk aan hen binden. Dit heeft natuurlijk ook te maken met een financiële prikkel. Het lidmaatschap van kinderen levert geld op en hoe meer leden, hoe meer subsidies. Die prikkel moet eruit en de sportverenigingen en -bonden moeten worden beloond voor hun bijdrage aan een gevarieerd sportaanbod, waaronder zwemmen, voor de jeugd op de basisschool.”

Het gehele interview met Margot van Beusekom over het stimuleren van bewegen -en ook zwemmen- bij de jeugd en daarmee een gezonde leefstijl lees je in ZwembadBranche #77 via deze link.