Complimentendag: wie is de mol?

Toen mijn jongste in groep 8 zat, hadden zij hun eigen spelletje ‘Wie is de Mol’. Juf verstopte elke dag een steentje in één van de kastjes van de leerlingen en als jij die had, moest je zoveel mogelijk oprechte complimentjes maken naar je medeleerlingen. Aan het einde van de dag mocht de klas dan raden wie die dag de mol was geweest. Wat bleek, de mol werd best wel vaak ontmaskerd en de mol zelf vond het ook vaak lastig om de mol te zijn. Het viel dus duidelijk op, complimentjes geven en oprechte aandacht voor elkaar is dan kennelijk toch wel bijzonder. Is dat ook zo in de ‘grote mensen wereld’?

#DOESLIEF

Twee jaar geleden startte de overheid de campagne” #DOESLIEF. Steeds minder mensen deden aardig tegen elkaar en SIRE wilde Nederland zo een spiegel voorhouden om mensen te laten inzien dat niemand beter wordt van onaardig gedrag. Vorig jaar is de campagne in de intelligente lockdown aangepast naar #DASLIEF om Nederlanders die elkaar steunen te bedanken en aan te moedigen. Je kunt zulke campagnes een beetje betuttelend vinden, maar er zit een kern van waarheid in. Natuurlijk willen wij allemaal aardig en oprecht zijn, maar in de hectiek van de dag loopt het wel eens anders. Zeg jij voldoende tegen je collega’s, familie of buren wat jij zo aan hem of haar waardeert? Ben jij altijd oprecht geïnteresseerd of ben je soms te druk om te zien hoe het echt gaat met iemand? Kijk jij meteen naar waar jullie elkaar kunnen vinden of ga je soms toch de confrontatie aan?

Lees ook: Liever participeren dan polariseren

Aandacht

Ondertussen staat onze wereld nog altijd in het teken van het coronavirus. Wat doet dat met ons? We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en toch is ieder schuitje weer anders. De één vreest voor zijn werk, de ander voor zijn bedrijf en weer een ander voor zijn gezondheid. De één heeft tijd over en de ander tijd tekort. De één is eenzaam en anderen zitten te dicht op elkaar. ‘Wij hebben elkaar nu meer dan ooit nodig’, hoor je vaak. Maar doen wij nog voldoende lief tegen elkaar? We hebben in deze coronatijd veel aan ons hoofd en veel is nog onzeker. Daarnaast kunnen wij elkaar nu niet ontmoeten zoals we gewend zijn. Niet bewust, maar onbedoeld kunnen we toch vergeten om even oprecht stil te staan bij de ander. Aandacht naar elkaar toe is en blijft belangrijk. Voor de ander, maar ook voor jezelf. Oprechte interesse en betrokkenheid doet de ontvanger én de gever goed.

Compliment aan jou!

Het is vandaag complimentendag. Een mooie gelegenheid om datgene te benoemen wat jij zo waardeert in iemand of om iemand te laten blijken hoe belangrijk hij of zij voor jou is. Graag bijt ik het spits af. Van mij een groot compliment aan jou. Wat goed dat jij altijd zo actief en vol passie gaat voor jouw vak. Dat jij zo betrokken en gedreven blijft, ook in deze tijd. Het was hectisch een jaar van sluitingen, een herstart, maatregelen en door de harde lockdown zijn de deuren nu weer gesloten. En dat doet zeer. Maar ook nu is er creativiteit, flexibiliteit en saamhorigheid. En wat fijn dat jij onze site zo vaak bezoekt en onze blogs leest. Ook maak ik graag een groot compliment aan mijn puberkinderen. Maandenlang zitten zij al voornamelijk thuis bij hun ouders, zonder gemopper. Dat mag ook wel eens worden gezegd.

En jij? Aan wie maak jij een groot compliment?

Pomaz