11 oktober - ZwembadBranche Dag

Kinderen Edam-Volendam blij met het ‘nieuwe’ schoolzwemmen

Sinds september 2019 is de gemeente Edam-Volendam met het schoolzwemmen overgestapt naar het Swim2Play concept. Aanleiding voor de overstap was het verbeteren van de zwemveiligheid en het beter verdelen van (de belasting van) het schoolzwemmen over de verschillende lesjaren. Inmiddels is het een groot succes: dankzij de overstap is er in Edam-Volendam 100% dekking van het schoolzwemmen bereikt.

Vernieuwing

Sinds jaar en dag werd het schoolzwemmen in Edam-Volendam het hele jaar door aan vaste leerjaren aangeboden. Maar de laatste decennia zijn er ontwikkelingen gaande waardoor een vernieuwing van het schoolzwemmen noodzakelijk was. Kinderen halen sneller dan voorheen hun zwemdiploma’s en de gemiddelde leeftijd waarop kinderen al hun diploma’s halen is ruim een jaar lager komen te liggen. Alleen vervolgens gaan kinderen na het behalen van het zwemdiploma minder vaak zwemmen, waardoor de zwemveiligheid afneemt. Helaas zien we de laatste jaren ook dat het aantal (bijna) verdrinkingsgevallen toeneemt. De Reddingsbrigade constateert jaarlijks een toename van het aantal ingrepen. Wat ook zeker pleit voor het verplicht herinvoeren van schoolzwemmen. Daarnaast neemt het schoolzwemmen voor de huidige groepen veel tijd in beslag omdat dezelfde groep het hele jaar zwemt. En dus werd het tijd voor de gemeente Edam-Volendam voor verandering.

Lees ook: ‘Als inwoners investeringen in de sport tegen elkaar moeten afwegen, gaat het geld naar schoolzwemmen’

Eigen leertempo

Het Swim2Play concept is ontwikkeld door Geert Kuipers, Johan Harlaar en René Dekker. Voormalig directeur Dirk Bouma van Bad Hesselingen introduceerde het als eerste in het zwembad van Meppel en in 2012 werd het landelijk gelanceerd. Een toenemend aantal gemeenten neemt inmiddels deel aan dit concept, met goede resultaten. In het concept maken kinderen spelenderwijs in hun eigen leertempo kennis met activiteiten in en rond het water met als doel ze blijvend zo zwemveilig mogelijk te houden. Het speelse karakter en de goede resultaten waren voor de gemeente Edam-Volendam redenen om hier eens naar te kijken. Samen met René Dekker van Swim2Play zijn vervolgens zowel de gemeente als de scholen enthousiast gemaakt en was de keuze snel gemaakt. Om de implementatie vervolgens zo goed mogelijk te laten verlopen is het personeel van begin af aan erbij betrokken en deskundig opgeleid voor deze nieuwe manier van lesgeven.

Zwemveiligheid

Enkele jaren geleden is Edam-Volendam gefuseerd met de voormalige gemeente Zeevang. De scholen uit Zeevang deden niet mee aan het schoolzwemmen. Sinds de invoering van het Swim2Play concept doen ook de scholen uit Zeevang mee. Daarnaast zijn alle scholen uit Edam en een groot deel van de scholen uit Volendam overgestapt. Het ‘nieuwe’ schoolzwemmen wordt zo goed ontvangen dat het de verwachting is dat binnen enkele jaren alle scholen aan het Swim2Play concept zullen deelnemen. Ook wordt het door bovenschoolse directies die ook scholen hebben in andere gemeente bijzonder positief ontvangen. Wat zou kunnen betekenen dat het schoolzwemmen ook in buurtgemeenten opnieuw wordt ingevoerd. Een ontwikkeling die de zwemveiligheid in de regio natuurlijk alleen maar ten goede komt.

Nieuwsgierig geworden? Neem gerust een kijkje in Volendam of neem contact op met Peter Klos van de Waterdam voor meer informatie.
Normec