Over kansen: even terug, kort stilstaan en doorgaan

Als de lentezon buiten gaat schijnen, de wereld om ons heen begint te veranderen, de drukte weer begint, dan is het duidelijk: het zomerseizoen komt eraan! Het lijkt wel alsof iedereen uit een winterslaap komt, de buitenlucht weer gaat opzoeken en er nieuwe kansen liggen die niet eerder zijn opgemerkt… en dan toch gebeuren er dingen die ons even doen stilstaan… durf het dan te zien als kans!


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het automatiseren van processen in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Net zoals het water altijd in beweging is, zo is de branche dat ook. Er wordt weer nagedacht over wat hot en trendy is, wat nieuw is, hoe we deelnemers naar het zwembad kunnen krijgen, hoe we de deelnemers ook binnen kunnen houden. Dit alles terwijl de buitenlucht schreeuwt om aandacht…

Via Facebook of andere digitale media komen er de typische lijstjes over ‘hot in 2017’. Eindelijk weer eens een aqua-activiteit in de top 10. OK… eigenlijk is het een activiteit OP het water, maar toch. Deze nieuwe activiteit is al besproken in één van de eerdere blogs. Een andere actie die gebeurt in de fitness-wereld is eigen meer een terugkeer naar de basics. Waar eerder gezocht werd naar nieuw-nieuw-nieuw is het nu weer terug naar waar het allemaal om gaat: de klant. Soms vraagt de klant er gewoon om en kan je niet anders dan het ook in gaan zetten. Denk aan het zeemeermin zwemmen en het robot-duiken voor jongens… wachten we op de klant of springen we er eerder op in?

>> Lees ook Aquagym: meer voor mannen…

Wat wil de klant anno nu en wat kunnen we daaruit leren? Aquafitness anno NU grijpt weer terug naar de ‘gewone’ aquarobics, aquajogging en het bewegen met senioren. Alle merknamen verdwijnen eerder dan dat er weer nieuwe bijkomen. Een mooie evolutie: de klant krijgt waar hij om vraagt. Een derde lijn die aan het ontstaan is, zijn de zogenaamde functionele groepen: steeds meer sociale groepen als ‘ex-kanker patiënten’, ‘reumagroepen’, ‘powertraining’ vinden hun weg naar en in het zwembad. Er waren meerdere kansen te zien tijdens het EAFC in Apeldoorn, waar zowat van elke type groep een workshop of masterclass te beleven was. Ontzettend veel nieuwe ideeën en kansen dus.

Het is niet verkeerd om af en toe even weer terug te gaan naar de basis! We zien ook steeds meer lesgevers met jaren ervaring instromen in de vernieuwde basisopleiding. Waar er voorheen nogal sceptisch op werd gereageerd, wordt er nu over gesproken als zijnde ‘een hele openbaring’. Het is niet helemaal meer zoals ‘vroeger’, maar de basis is weer terug. Werken met water, met mensen en met het sociale en functionele eromheen. Materialen komen pas in een later stadium en worden nu niet meer als ‘variatie’, maar juist als ‘functioneel’ ingezet.

Soms gebeurt er iets om je heen, zie je iets bij de buren of op Facebook en ligt er een kans voor meer waterbezetting (of komt er een budget vrij) waardoor je getriggerd wordt. Bijvoorbeeld om een groep met Hart in Beweging (omdat bij iemand in je omgeving hartfalen is ontdekt) te organiseren, of omdat jouw concullega een nieuwe activiteit is gestart (en jij niet achteraan wil lopen) of je zet een aquafitness circuit op naast het banenzwemmen (gezien die activiteit -of de klant- zich in de zomer vaak naar buiten verplaatst…) Even stilstaan en nadenken…

Wacht niet te lang is dé boodschap… wees creatief en vooral: durf! Laat zien dat er altijd wel iets in beweging is, dat er niet wordt stilgestaan. Dat er lef getoond wordt om dingen te ontwikkelen, activiteiten te ontplooien, kansen zien en te grijpen. Wat ga jij deze zomer doen? Ikzelf ga het water in en op. Laat die hittegolf maar komen, ik ben er klaar voor!

Katrien Lemahieu is AEA internationale trainer aquafitness en heeft haar eigen opleidingsinstituut Kataqua voor aquafitness in Nederland en België.


advertentie

Hellebrekers