‘Ik stap altijd met een glimlach het water in én uit: wat wil een mens nog meer?’ 

Zwemmen is leuk, altijd en overal. Sterker nog, het geeft een extra dimensie aan je leven. Of het nu gaat om het binnenbad, het buitenbad, een meer of een vennetje: een duik is verfrissend en geeft je energie. Zo menen Kjeld de Ruyter en Jim Jansen die elkaar zo’n 10 jaar geleden hebben gevonden in de liefde voor het zwemmen. Om dit te delen schreven zij ‘Zwemmersgeluk: Op zoek naar de wetenschap achter een frisse duik’. Topwetenschappers vertellen vanuit hun expertise, zwemmers delen hun passie en een aantal mooie zwemplekken worden uitgelicht. Interessant voor mensen die het zwemmen een warm hart toedragen én voor liefhebbers in spé. Maar wat is zwemmersgeluk voor de auteurs zelf? Kjeld de Ruyter vertelt.

Foto: Kjeld de Ruyter

IJszwemmer

Als grafisch vormgever zit Kjeld de Ruyter veel achter zijn scherm en dus besloot hij zo’n 10 jaar geleden zijn leven te beteren en meer te gaan zwemmen. De zwemtechniek was in het begin niet optimaal, maar inmiddels is hij een getrainde ijszwemmer die dagelijks een duik in het buitenwater neemt. “Het begon met baantjes trekken in het binnenbad, vervolgens week ik in het voorjaar en in de zomer uit naar het buitenwater en sinds 2019 zwem ik daar het hele jaar door.“ Ook al zijn de temperaturen heel laag, De Ruyter komt altijd blij het water uit. “Natuurlijk is het niet zonder risico’s en moet je voorzichtig zijn. Als je de tel kwijt raakt van je zwemslagen, is het tijd om eruit te gaan. Zorg ook dat je kleding in een goede volgorde ligt zodat je snel weer in de kleren bent en dat je wat warms kan drinken om op temperatuur te komen. Ga nooit alleen, zorg dat er altijd iemand bij je is voor als er toch iets misgaat.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



Zwembad

Daarnaast gaat De Ruyter ook nog steeds graag naar het zwembad. “Niet alleen om mijn techniek te verbeteren, maar ook om te werken aan de specifieke skills die je in het buitenwater nodig hebt. De combinatie is heel fijn omdat je in een binnenbad in een veilige setting kunt oefenen. Ook voor buitenwaterzwemmers zijn de zwembaden heel hard nodig.” Tevens is hij lifeguard bij de Amsterdamse Reddingsbrigade. “Zwemmen vind ik eigenlijk altijd leuk en op deze manier doe ik er ook nog wat nuttigs mee. Dat geeft mij echt voldoening.” De liefde voor het zwemmen is overduidelijk en als grafisch vormgever praat hij er niet alleen over, hij legt het ook graag vast op beeld. Gaandeweg ontstond zo het idee om de mooiste zwemplekken te laten zien, gefotografeerd vanaf het water door De Ruyter zelf. “Als je in het water ligt, zie je de wereld om je heen op een hele andere manier.” Zo vertelt Kyra Wijnker over hoe zij vanuit Huisduinen in de kop van Noord-Holland een duik in de Noordzee neemt en zwemt tussen krabben, zeewier en soms zelfs een zeehond spot. Claudine Jansen ervaart in de Weerribben een serene rust en met zicht op de authentieke huisjes voelt zij zich een figurant in een Anton Pieck schilderij. Daarbij is De Ruyter blij met de verhalen van de wetenschappers. “Als fervent zwemmer weet ik dat er van alles gebeurt in je lichaam, maar ook ik hoorde nog veel interessante eyeopeners.” 

Intuïtie

Voor De Ruyter gaat het zwemmersgeluk om het ultieme geluksgevoel dat hij ervaart als hij in de natuur zwemt, ieder jaargetijde weer. “Dit vergt training en discipline, maar in het water voel ik mij altijd lekker. Zelfs nog uren na het zwemmen en dat geeft zoveel energie. Daarbij is het ook een mentale sport, zeker het ijszwemmen.” Volgens Wouter van Marken Lichtenbelt, één van de wetenschappers, is het belangrijk bij het voorkomen van een koudeshock dat je je grenzen weet. Je lichaam regelt veel zelf en er wordt van alles in gang gezet. Na gewenning aan koude baden, krijg je geen shock meer -of een sterk verminderde- door de kou. Maar je moet altijd alert zijn op signalen en afgaan op je intuïtie. “Zwemmen is een balans tussen lichaam en geest. Juist dat maakt het ook zo bijzonder. Het gaat niet per se om sneller of langer zwemmen. Iedereen kan zwemmen en voor sommigen gaat het iets verder en is het een totale beleving.” Bij die laatste groep hoort De?Ruyter. “Ik stap altijd met een glimlach het water in én uit. Wat wil een mens nog meer?” 

Het boek Zwemmersgeluk Op zoek naar de wetenschap achter een frisse duik is te vinden in de plaatselijke boekhandel.