‘In het belang van de volksgezondheid is het een noodzaak dat we weer gaan bewegen’

‘Sportschool wil ‘essentieel’ zijn, net als onderwijs en supers’, zo luidt de oproep van NL Actief (branchevereniging voor sport- en beweegbedrijven) en het startsein van de campagne #wewillenweer. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen de afgelopen tijd minder is gaan sporten of zelfs helemaal gestopt is, terwijl de overheid juist nu mensen zou moeten laat sporten om de volksgezondheid te bevorderen. Ook Erik Scherder benadrukte afgelopen zondagavond bij ‘Humberto’ hoe belangrijk bewegen is en hoe het ons afweersysteem bevordert. Het is duidelijk, een gezonde leefstijl is nu meer dan ooit belangrijk. Vanavond weer een persconferentie: wat kunnen we verwachten? Er wordt wel gekeken naar versoepelingen, maar nog geen woord over binnensporten en ook niet over de zwembranche.

Zorgen

Het kabinet lijkt in een lastige spagaat te zitten. Het aantal besmettingen is vrij gestaag de laatste weken, maar de onzekerheid over het verloop van het virus is nog groot. Tegelijkertijd neemt de behoefte aan perspectief ook toe. Het is zoeken naar wat nu wel en nog niet kan. Het lijkt te gaan om kleine stappen en mogelijk ook meer ruimte voor jongvolwassenen om te sporten. Biedt dit mogelijkheden voor de binnensport en de zwembranche? Staan een gezonde leefstijl én zwemveiligheid nu bovenaan het lijstje van versoepelingen? Ook in de zwembranche is behoefte aan perspectief, de zwembranche maakt zich zorgen. Uit onze inventarisatie blijkt dat men zich niet zozeer druk maakt over de achterstanden bij de zwemleskinderen, maar meer over de oplopende wachtlijsten. Er is straks te weinig personeel en te weinig water om een inhaalslag te maken. Met het oog op de zomer die er aan zit te komen, zijn er daarom zorgen over de zwemveiligheid. Naast het leren zwemmen, wordt natuurlijk ook het zwemmen zelf gemist. Voor veel mensen is bewegen in het water een prettige manier van bewegen en voor een groot aantal zelfs de enige manier van bewegen.

Lees ook: Dit is waarom zwemmen zorgt voor een fit hart, een fit brein én een beter immuunsysteem

Essentieel

‘(Leren) zwemmen net zo essentieel als onderwijs en supers’, hoe kijken de samenwerkende partijen hier tegenaan? Guust Jutte (secretaris Stuurgroep zwembranche) vindt de oproep van de sportscholen heel begrijpelijk. “Uit het NOC*NSF onderzoek blijkt dat de sportdeelname de afgelopen maanden dramatisch is gedaald. In het belang van de volksgezondheid, en de ontlasting van de zorg op de langere termijn, is het een noodzaak dat we weer gaan bewegen. Daarnaast is sporten en bewegen goed voor onze geestelijke gesteldheid. Om al die redenen zou het fijn zijn wanneer er wordt besloten om de binnensport en dus ook de zwembaden weer te openen.” Daarnaast benadrukt Guust dat leren zwemmen nog essentiëler is dan bewegen. “Met goed zwemonderwijs wordt niet alleen beweging aangeboden, maar leggen we ook een belangrijke basis voor de in ons waterrijke land zo belangrijke zwemveiligheid. Met het vooruitzicht op de zomer kan het opstarten van de zwemles dan ook niet langer op zich wachten.” Maar of in Den Haag aan deze oproep en de zorgen van de zwembranche gehoor wordt gegeven, weten we vanavond.