Ruimte voor versoepeling, maar zwembaden en zwemscholen blijven dicht

Op 12 maart vorig jaar nam het kabinet drastische maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en in de tussentijd is er versoepeld en weer verscherpt en is de onzekerheid nog groot: komt er een derde golf en wat doen de varianten? Daarnaast lijkt de rek eruit, we hebben behoefte aan perspectief. Het schuurt, knelt, piept en kraakt volgens onze premier. Het zorgt voor een duivels dilemma: kunnen we versoepelen? Inmiddels is duidelijk, een beetje. En ondanks enkele versoepelingen blijft de zwembranche gesloten. Waar we vorig jaar onverwachts open mochten, blijft deze verrassing vooralsnog uit. De harde lockdown is verlengd, zwembaden en zwemscholen blijven nog dicht tot 15 maart.

Essentieel

De premier benadrukte gisteren dat de gevolgen van de maatregelen steeds zichtbaarder worden. Ondernemers hebben het zwaar, eenzaamheid is groot en depressiviteit neemt toe. Hoewel het gisteren niet werd genoemd, zien we ook dat de lockdown een negatief effect heeft op onze gezondheid. We bewegen minder en soms helemaal niet meer. Dat terwijl juist nu een gezonde leefstijl van groot belang is om ons fysiek en mentaal weerbaarder te maken. Sportaanbieders en dus ook zwembaden, -scholen en -verenigingen, zijn belangrijk om mensen in beweging te krijgen en te houden. Daarbij biedt het zwembad voor sommige mensen zelfs de enige mogelijkheid om te kunnen bewegen. Verder zijn er zorgen over de zwemveiligheid van onze kinderen. Deze derde sluiting, waarvan de laatste straks al 3 maanden duurt, zorgt voor oplopende wachtlijsten. Voor het behouden van de zwemveiligheid bij kinderen mét een diploma is blijven zwemmen ook van groot belang. Kortom ook de gevolgen van de sluiting van zwembaden en zwemscholen worden steeds meer zichtbaar. (Leren) zwemmen is belangrijk, beter gezegd essentieel. Daarnaast heeft de zwembranche vorig jaar aangetoond dat (leren) zwemmen veilig en verantwoord kan. Er is een protocol, een richtlijn en er zijn geen brandhaarden in zwembaden geweest.

Lees ook: Peter van Dasselaar ziet zijn wachtlijst oplopen: ‘hoe gaan wij dat straks inhalen?’

Wat is wijsheid

Natuurlijk zegt ons gevoel ‘open de zwembranche’. Wat zou dat fijn zijn voor de zwemfans, zwemleskinderen en al die medewerkers en ondernemers die zo graag weer aan de slag willen. Maar wat is wijsheid? Wel mogen winkelen of naar de kapper, maar niet mogen werken aan je gezondheid of zwemveiligheid in het zwembad? Moeten we echt nog even geduld hebben om er zo voor te zorgen dat we een derde golf voorkomen of spelen we te veel op safe? Valt de derde golf nu toch mee of is het de preventieparadox en hebben de maatregelen ons juist geholpen? Moeten we uitgaan van een worstcasescenario of gaan we daarmee voorbij aan optimisme omdat we ook zien dat in de verzorgingstehuizen waar is gevaccineerd de besmettingscijfers afnemen en het voorjaar weer in ons voordeel kan werken.

Het is duidelijk: zoveel mensen, zoveel meningen. En ook de wetenschap kan ons nu niet helpen. We weten het pas achteraf. Of misschien wel nooit. Wat we wel weten, is dat wij en al die zwemfans en zwemleskinderen nu in ieder geval nog moeten wachten tot 15 maart.

VConsyst