Kunnen en mogen we al versoepelen? Peter van Dasselaar ziet zijn wachtlijst oplopen: ‘hoe gaan wij dat straks inhalen?’

Wat horen we morgen op de persconferentie? Er wordt gesproken over versoepelingen, maar de zwembranche wordt (nog) niet genoemd en we moeten dus nog even wachten. In de branche worden zorgen geuit over de zwemveiligheid van kinderen. Peter van Dasselaar ziet zijn wachtlijst van normaal gesproken drie maanden oplopen naar een jaar. “Hoe gaan wij dat straks inhalen?” Daarnaast maakt hij zich zorgen over de zwemlesaanbieders die het zwaar hebben. Zelf heeft hij er wel vertrouwen in, maar zijn buffer gebruikt hij liever voor zijn pensioen en onverwachte tegenvallers waarvoor het ook is bedoeld. “Het is daarom belangrijk dat we samen de lasten delen én de extra compensaties onder elkaar verdelen. Alleen zo kunnen we straks weer samen werken aan de zwemveiligheid en fitheid van Nederland en een gezonde zwembranche.”

Overleven

In 2003 richtte Peter van Dasselaar samen met Eduard Tromp een zwemonderneming op. Inmiddels is het uitgegroeid tot ‘MijnZwemschool’, een onderneming met meerdere locaties en franchisenemers. De zaken gingen goed, maar corona gooit ook hier roet in het eten. “Wij kunnen deze crisis overleven, maar het is niet makkelijk. Wat het lastig maakt, is het gebrek aan perspectief. Daarnaast blijkt nu dat wij in de branche geen sterke onafhankelijke organisatie hebben die voor de belangen van zwemscholen opkomt.” Het jaar 2020 waarin de intelligente en gedeeltelijke lockdown hun intrede deden, is Van Dasselaar redelijk goed doorgekomen. Maar nu we midden in de harde lockdown zitten, wordt het toch wel een stuk lastiger. “Voor mijn onderneming en mijzelf heb ik in de voorgaande jaren een buffer opgebouwd en deze kwamen beiden vorig jaar goed van pas. Gelukkig heb ik deze buffers vorig jaar ook weer enigszins kunnen aanvullen, maar het moet dan nu niet veel langer gaan duren.”

Hoger omzetverlies

Bij de eerste sluiting van vorig jaar is Van Dasselaar meteen gestopt met het innen van de betalingen. “Wij wilden niet onze klanten laten betalen voor een dienst die wij niet kunnen leveren.” In de zomervakantie is vervolgens geprobeerd om zoveel mogelijk lessen in te halen. “Gelukkig hebben wij veel extra lessen kunnen draaien en hard gewerkt. Tegen het einde van het jaar was ook ons spaarpotje weer gedeeltelijk aangevuld.” Maar deze harde lockdown hakt er behoorlijk in. Voor deze sluiting verwacht Van Dasselaar wel een hoger omzetverlies en dus ook meer geld van het steunpakket, maar voldoende zal het nog niet zijn. Daarnaast is er extra geld beschikbaar gesteld voor zwembaden (Specifieke Uitkering IJsbanen en Zwembaden), maar Van Dasselaar begrijpt niet dat zwemscholen hier geen aanspraak op kunnen maken. “Stel je voor dat je als zwemschool nu gewoon je huur doorbetaalt aan een zwembad dat straks compensatie krijgt. Dat is toch heel onredelijk?”

Lees het gehele interview met Peter van Dasselaar in ZwembadBranche #77 via deze link.
Pomaz