15 oktober ZwembadBranche Dag

‘In Denemarken neemt sport een essentiële rol in de samenleving in, een mooie blauwdruk voor ons’

Natuurlijk moet je altijd blij zijn met wat je hebt, maar soms kan het spreekwoordelijke gras echt groener zijn aan de overkant. Wat je dan moet doen? Ervan leren. Zo dacht Peter Klos ook toen hij Ricky Jørgensen, Deens van afkomst, hoorde over sport en bewegen in Denemarken. “In Denemarken neemt sport een essentiële rol in de samenleving in, hun visie op sporten en bewegen is daarmee een mooie blauwdruk voor ons.” En om dat met eigen ogen te zien en ervaren organiseren Peter en Ricky een studiereis naar Denemarken, boordevol kennis en inspiratie.

Tijd voor verandering
‘Hoger opgeleiden sporten veel meer dan lager opgeleiden en het verschil in sport- en beweegdeelname naar sociaaleconomische status neemt toe. Begeleiders van kinderen op sport- en speelveldjes in de wijk spelen naast het stimuleren van bewegen ook een belangrijke rol bij de brede motorische ontwikkeling van kinderen, bi-culturele tienermeiden die opgroeien in armoede sporten vaak minder dan andere tieners.’ Zomaar een greep uit een aantal onderzoeken van de laatste tijd die aantonen hoe belangrijk sport en bewegen is en ook hoe belangrijk het is om vooral te zorgen dat iedereen mee kan doen. Peter (Sportfondsenbad Edam-Volendam) en Ricky (internationale coach en trainer van sportorganisaties) omarmen dit volledig en vinden het tijd voor verandering. Met bewondering kijken zij naar Denemarken, waar men op dit gebied volgens Ricky, Deens van afkomst, al veel verder is. “Hier is alles in het werk gesteld om sporten en bewegen tot een kerntaak te maken en van cruciale waarde voor de samenleving. Als medewerker in een zwembad krijg je dan ook het idee dat je ertoe doet, dat je een belangrijke taak hebt binnen de samenleving.”


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.Nederlands – Deense samenwerking
Het was tevens voor beiden de reden om een studie- en netwerkreis te organiseren en zo te laten zien hoe dit als een voorbeeld kan zijn voor de Nederlandse beweegsector en dus ook zwembranche. Waarbij Peter trots aanvult dat de Nederlands – Deense samenwerking steeds meer vorm krijgt. “De netwerkreis naar Denemarken wordt georganiseerd samen met Joop Alberda en Michael Andersen. Aan de hand van topsprekers, de begeleiding van Joop en Michael en een inspirerend bezoek, willen wij het Deense model laten zien ten aanzien van accommodatiebeleid, professionaliteit in de sportsector, de rol van de politiek en professionalisering van sportverenigingen. Maar bovenal ook de samenhang tussen dit alles. Daarnaast willen wij inspireren door praktijkvoorbeelden van de Deense successen in het zwemmen, handbal, voetbal en wielrennen en biedt deze reis tegelijkertijd een unieke mogelijkheid om een (internationaal) netwerk op te bouwen. Het is mooi dat we dit als Denen en Nederlanders samen doen en laten wij hopen dat dit hierna wordt voorgezet zodat we ook echt belangrijke stappen kunnen zetten.”

Lees ook: Sport en bewegen voor een vitale, veerkrachtige en inclusieve samenleving

De studie- en netwerkreis naar Kopenhagen vindt plaats van 13 tot en met 14 april. Kijk voor meer informatie op PR Education


advertentie

Pomaz