In 4 stappen aan de slag met een rookvrij buitenbad

De maatregelen tegen verspreiding van corona heeft geleid tot sluiting van de binnensport in de twee lockdowns. Banenzwemmen in de buitenlucht daarentegen mocht wel in de tweede lockdown, wat betekende dat veel buitenbaden eerder open zijn gegaan en het buitenbad De Miranda is helemaal niet dicht geweest. Sinds gisteren kan er zelfs weer meer in de buitenlucht zoals sporten en, in tegenstelling tot het binnenbad, mag er ook worden gerecreëerd. Er kan dus in het buitenbad worden gewerkt aan de fysieke en mentale gezondheid. Daarbij hoort natuurlijk ook een gezonde én rookvrije omgeving. En het is gemakkelijker dan je denkt, in vier stappen kun je aan de slag.

Zien roken, doet roken

Als kinderen mensen in hun omgeving zien roken, lijkt dat heel normaal. Maar niemand wil dat zijn of haar kind gaat roken. En toch raken elke week honderden kinderen verslaafd aan roken. Met een rookvrij buitenzwembad geef je het goede voorbeeld en voorkom je bovendien het schadelijke meeroken. In vier stappen kun je aan de slag.


Ben jij op zoek naar een (nieuw) leerlingvolgsysteem voor jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier. 1. Creëer draagvlak
  Steeds meer zwembaden worden rookvrij. Niet alleen binnen, maar ook juist buiten. Naar schatting heeft een derde van alle buitenzwembaden een geheel rookvrij-beleid. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bezoekers het beleid – met een 8 – erg positief beoordelen. Een enquête versturen kan handig zijn om na te gaan hoe medewerkers en bezoekers over een rookvrij-beleid denken. Voor zwembad de Molen Hey in Schijndel gaf de uitslag van de enquête een goed beeld over het draagvlak voor rookvrij. Het zwembad is een plek waar jong en oud samenkomt en het goede voorbeeld juist zo belangrijk is. Naast dat collega’s achter een geheel rookvrij terrein staan, bleek ook 70% van de deelnemers aan de enquête dit initiatief te steunen.

Lees ook: Na het zwemmen een patatje of een gezond broodje?

 1. Invoering
  Naast het meten van het draagvlak, zijn de manier en het moment van invoering belangrijk. Kies daarom een goed moment om het rookvrij-beleid in te voeren en formuleer het beleid helder. In Luttenberg is de coronacrisis als moment genomen om aan de slag te gaan met rookvrij. Brigit van der Weegh van zwembad ’t Siel vertelt: “Al maanden voor corona hebben we nagedacht hoe om te gaan met het rookvrij maken van het zwembad. Het zwembad is afhankelijk van veel vrijwilligers, van wie ook een aantal roken. We vroegen ons af hoe zij zouden reageren op een rookvrij terrein. Door corona werd alles anders. Regels en gewoonten die al jaren golden, moesten sowieso op de schop. De heropening van ons zwembad hebben we aangegrepen om rookvrij te worden.”
 2. Naleving
  Verder is het goed om afspraken te maken hoe medewerkers of vrijwilligers omgaan met mensen die toch roken op het terrein. Bij Optisport vragen de toezichthouders die rondlopen dan vriendelijk om niet te roken, zodat de kinderen kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. Het gros van de rokers dooft hierna de sigaret. Men hoop dat naarmate rookvrij nog meer de norm wordt, het roken vanzelf ook minder wordt. Ook bij Openluchtbad Veenhuizen merken ze dat een rookvrij zwembad vanzelfsprekend is geworden. De vaste bezoekers zijn op de hoogte en toeristen die per ongeluk toch gaan roken, reageren begripvol als zij daarop worden aangesproken. Men merkt dat er veel draagvlak is voor rookvrij, het past in deze tijd. Tips en tricks om rokers aan te spreken vind je in een handige toolkit op de website van de Rookvrije Generatie.
 3. Evaluatie
  Een ingevoerd rookvrij-beleid kan uitdagingen met zich meebrengen. Daarom is het belangrijk om het beleid te evalueren. Annemarie Jongedijk – Gerritsen van SRO licht dit toe: “Klopt het beleid nog? Zijn er aanpassingen nodig binnen een bepaald team? Een goed projectplan, strakke regie en heldere communicatie zijn van cruciaal belang.”

Wil jij ook een rookvrij buitenzwembad? Ga als buitenzwembad vóór deze zomer aan de slag en ontvang 2 gratis beachflags. Kijk voor meer informatie bij rookvrije generatie.


advertentie

E.B.T.C.