We mogen vandaag weer meer: blij met deze stap of minder enthousiast?

Vandaag mag er weer meer dan zwemles. De binnensportlocaties mogen weer, naast zwemles, open voor banenzwemmen en sport- en verenigingsactiviteiten. Daarnaast zijn de regels voor het buitenbad verruimd wat onder meer betekent dat recreatief zwemmen in de buitenlucht met beperkingen weer is toegestaan. Wat nog niet mag zijn doelgroepactiviteiten en recreatief zwemmen in het binnenbad. In kleine stapjes gaat Nederland weer open. Maar de meningen over de versoepeling zijn verdeeld, de één vindt dat het nog te weinig voorstelt en de ander is blij dat er meer mag. Martijn Caumon (locatiemanager Optisport Zwembad De Lieberg) en Yvonne van den Hooven (leidinggevende Zwembad De Oester) delen hun visie hierop.

‘Vooralsnog genieten wij vooral van de stappen die al zijn gezet’

Zwembad De Oester is een klein zwembad dat een paar jaar geleden met alle medewerkers is overgegaan in een stichting. De lockdowns sloegen dan ook gelijk een gat in de net opgebouwde reserve. Gelukkig ontving men steun, waaronder de tegemoetkoming in de loonkosten, en mocht er half maart weer zwemles worden gegeven. Daarbij geven de versoepelingen van vandaag, zo laat Yvonne van den Hooven (leidinggevende Zwembad De Oester) weten, ook weer even wat meer lucht. “Natuurlijk had ik graag gezien dat onze doelgroepactiviteiten eveneens weer mochten worden opgestart. Voor met name onze oudere leden is dit een groot gemis. Ik heb het dan nog niet eens over het bewegen op zich wat velen eigenlijk niet elders kunnen doen, ook vanuit sociaal oogpunt is het belangrijk voor hen. Maar dat wij nu weer banenzwemmen mogen aanbieden, is ook heel fijn.” Wat ook is gebleken uit de vele aanmeldingen. “Nadat we gisteren de inschrijving open hadden gezet, liep het gelijk storm.” Of er nu meer mensen gaan banenzwemmen omdat er geen groepslessen zijn, kan Yvonne nog niet zeggen. “Vanzelfsprekend hadden wij liever ook onze groepslessen gegeven, maar nu kunnen we hen wel het banenzwemmen aanbieden. Groepslessen in het zwembad had wat mij betreft nu ook wel gekund, maar er is anders besloten. Er zit niets anders op dan het rustig af te wachten, in deze tijd gaat er wel meer even niet zoals wij zouden willen. We geven onze bezoekers ook duidelijk aan dat het gewoon nog niet mag en dat wij daar niks aan kunnen doen, we krijgen daar ook geen commentaar op.” Wel is men al bezig met het programma voor aankomende zomer, waarbij men ervan uitgaat dat de groepslessen dan wel mogen. “Normaal gesproken hebben wij een aangepast programma dat wij opzetten in overleg met de deelnemers. Deze zomer willen wij graag zoveel mogelijk doorgaan met ons normale programma, onze zwemliefhebbers hebben al genoeg gemist. Het zou dan vooral fijn zijn als de lessen van onze oudere deelnemers doorgaan en zij zoals altijd kunnen worden gehaald en gebracht met de bus, dan houdt niks hen meer tegen. Na zoveel lessen te hebben gemist en alle coronamaatregelen die een grote impact hebben op hun leven, hebben zij dat ook wel verdiend. Nu maar hopen dat het inderdaad de goede kant opgaat en de stappen van het openingsplan ook daadwerkelijk kunnen worden gezet. Vooralsnog genieten wij vooral van de stappen die al zijn gezet en er als zwembad, ondanks alle maatregelen, goed doorheen zijn gekomen.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Lees ook: Versoepelingen: wat mag nu wel en niet? De groepsgrootte voor het buitenbad is zojuist komen te vervallen

‘Ik denk dat er meer kan en mogelijk is dan er momenteel mag’

Martijn Caumon (locatiemanager Optisport Zwembad De Lieberg) is gematigd enthousiast over de versoepelingen. “Ik denk dat er meer kan en mogelijk is dan er momenteel mag. Natuurlijk is het fijn dat mensen weer mogen banenzwemmen, maar waarom nog geen doelgroepactiviteiten? Ook hierbij kan men heel goed de anderhalve meter afstand houden.” De bezoekers van zwembad De Lieberg willen in ieder geval graag weer beginnen. “Veel mensen vragen aan ons wanneer zij weer mogen, zij denken ook dat het veilig en verantwoord kan. Ik vind het eigenlijk moeilijk uit te leggen, we hebben juist laten zien dat zwemmen in coronatijd veilig en verantwoord is. Ik kan ook niet zo goed begrijpen waarop dit is gebaseerd, het lijkt wel of men in Den Haag niet wil of kan luisteren naar experts uit de diverse branches die te maken hebben met deze maatregelen en reeds hebben bewezen dat het ook anders te reguleren is.” Gelukkig komt het zwembad in aanmerking voor steun, maar Martijn vreest wel voor de gevolgen na corona. “Natuurlijk zijn wij in de lockdowns steeds in contact gebleven met de mensen en hebben hen gestimuleerd om op een andere manier te bewegen. Ik ben alleen bang dat sommigen een alternatief hebben gevonden en straks niet meteen weer terug naar het zwembad komen.” Om in ieder geval goed in te spelen op de behoefte die er leeft, heeft men een enquête uitgezet onder de bezoekers. “We willen ons activiteitenrooster weer actualiseren en hebben daarvoor input nodig. Eén van de thema’s die wij zeker willen gaan oppakken, is revalidatie- of therapiezwemmen. Water is hiervoor natuurlijk heel geschikt, wij willen daarom laagdrempelige activiteiten aanbieden om mensen te helpen met hun herstel en tegelijkertijd te stimuleren om te blijven zwemmen.” Hoewel Martijn eigenlijk nu al had verwacht dat er meer mocht, gaat hij er wel vanuit dat dit het geval is bij de volgende stap en dat het een drukke zomer wordt. “Het zal toch niet zo zijn dat we nog langer moeten wachten. Als de doelgroepactiviteiten straks weer mogen, gaan wij in de zomer zeker door. Het zal een aangepast programma worden waar naast de zomerzwemlessen ook tijd en ruimte voor de doelgroepactiviteiten wordt ingepland. Dit is voor onze bezoekers fijn, maar zeker ook voor onze medewerkers. Zij maken nu wel hun uren met andere werkzaamheden, maar doen liever datgene waarvoor zij zijn aangesteld. Natuurlijk is het goed om te zien dat je als team heel flexibel bent, maar er gaat niets boven een zwemzaal vol met zwemfans.”

Kijk voor meer informatie en het protocol op Water-vrij, de website van de samenwerkende partijen, of Rijksoverheid


advertentie

Pomaz