Na het zwemmen een patatje of een gezond broodje?

Bier, frisdrank, koffie en thee, (gefrituurde) snacks en tosti’s scoren nog steeds het beste in de sportkantines. En in de meeste sportkantines is het aanbod ongezonde producten groter dan het aanbod gezonde producten. Daarmee is er de afgelopen vijf jaren weinig veranderd. Dat terwijl er wel steeds meer aandacht is voor gezonde voeding onder meer door de overheid die inzet op gezondere sportkantines in het Nationaal Preventieakkoord. En ook op gezonde kantines in scholen en rookvrije onderwijsruimten. Een patatje na het zwemmen is ook een bekend fenomeen. Of was? Hoe bewust is de horeca in jouw zwembad?

Weinig veranderd

Om het gezondere aanbod bij sportverenigingen te monitoren, heeft JOGG (initiatiefnemer Team:Fit) het Mulier Instituut de opdracht gegeven de stand van zaken met betrekking tot aanbod in sportkantines onder sportverenigingen in beeld te brengen. Met de resultaten kan JOGG aandacht vragen voor een gezond aanbod bij sportverenigingen en gericht de ondersteuning aan sportverenigingen verbeteren om meer gezondere sportkantines te creëren. En dat is nodig, uit onderzoek bijkt dat in de meeste sportkantines meer ongezonde dan gezonde producten te vinden zijn. De laatste jaren is daarmee weinig veranderd in het aanbod. Ondanks de toename in aandacht voor gezonde voeding bij sportverenigingen, onder meer door initiatieven zoals Team: Fit van JOGG, Vullen of Voeden (De Bewuste Kantine), Lekker Bezig. Of zien we dat het tij langzaamaan keert?

Wil jij meer lezen over de bewuste horeca en hoe anderen binnen de zwembranche dit aanpakken? Lees het artikel Ben jij al bewust bezig met de horeca in jouw accommodatie uit ZwembadBranche #67.

Tij keren

Er zijn zeker de afgelopen jaren in sportkantines wel maatregelen genomen om meer gezondere producten op te nemen in het assortiment. Daarmee is de sportkantine in het afgelopen jaar ‘iets’ gezonder geworden. Daarnaast zijn er ook kantines die in het afgelopen jaar wel maatregelen hebben genomen om te werken aan een gezondere kantine, maar dit heeft nog niet geleid tot een betere verhouding tussen ‘minder gezond’ en ‘gezond’ aanbod. En één op de tien verenigingsbestuurders geeft aan het aanbod gezonder te willen maken. Zijn we daarmee op de goede weg? Ook blijkt uit het onderzoek dat zo’n 43 procent van de verenigingsbestuurders met eigen kantine en 19 procent van de verenigingsbestuurders die van exploitantenhoreca gebruikmaken nog twijfelen en ruim een kwart staat niet open voor een gezondere kantine. Voornaamste reden hiervoor zijn: er is geen vraag naar gezondere producten en dus komt het de omzet niet ten goede, de vereniging is te klein of het aanbod is al gezond genoeg.

En de zwembranche?

Hoe zit dat bij jouw zwembad, verliest het bekende patatje na het zwemmen terrein? Hebben jullie een gezonde horeca of wordt daar hard aan gewerkt? Of geloven jullie niet in een gezonde horeca? Zien jullie dat de vraag naar gezonde producten toeneemt of blijft de vette hap nog met stip bovenaan staan? Volg je de vraag of zie je het als een kwestie van ‘opvoeden’? Wij zijn benieuwd!
Variodeck