Mijn collega’s bij het Nationaal Platform Zwembaden zijn afgelopen jaar druk bezig geweest met de voorbereidingen voor de procescontrole op het zwemonderwijs. Tot twee weken geleden had ik de luxe positie om alleen af en toe mijn visie te geven, maar het ‘echte werk’, het produceren van een document was nog niet nodig. Tot twee weken geleden dus. Toen kwam de vraag of ik een handleiding en een voorbeeld van een zwemwerkplan wilde aanleveren en wel voor 1 januari 2012!
Gelukkig valt alleen tweede kerstdag op een doordeweekse dag, hebben een aantal zwembaden hun incompany training die ik naar aanleiding van een zwemlesobservatie bij hen zou verzorgen verplaatst naar januari volgend jaar en zijn de meeste voorbereidingen voor de ‘Praktijkdag zwemonderwijs’ van 8 en 9 december al gedaan. Qua tijdsplanning moet het te halen zijn. Nu de inhoud nog. In een zwemwerkplan staat het proces beschreven van het leren zwemmen, zoals het bij die opleidende instantie plaats vindt. Het bevat onder andere een visie op leren zwemmen (vanuit welke gedachte zijn keuzes gemaakt), hoe ziet de communicatie naar ouders en kinderen eruit , welke opleidingswegen zijn er en wie is waar verantwoordelijk voor. Aangevuld met specifieke zaken die van belang zijn voor de opleidende instantie. Er zijn in Nederland 1.200 opleidende instanties met elk hun eigen specifieke kenmerken en (accommodatie) randvoorwaarden. Al deze instanties moeten uit de voeten kunnen met de handleiding die leidt tot een instantie specifiek zwemwerkplan, waar het hele team zich in kan vinden. Dat gezegd hebbende, komt de deadline wel erg dichtbij…
Maar soms kom je op het juiste moment de juiste mensen tegen. In dit geval was dat Peter Beijne, hoofd zwemzaken in Zwembad de Tweesprong Roelofarendsveen. Ik bracht een bezoek aan dat zwembad in het kader van het ‘Overlevingszwemmen voor jonge kinderen’ en raakte met hem in gesprek. Hij vertelde zijn ambitie om het eerste zwembad in Nederland te zijn dat werkt met procescontrole op het zwemonderwijs in plaats van het huidige eindcontrolesysteem. Samen met zijn directeur Pieter Bosch en het team zwemonderwijzers is hij al 2 jaar gestaag aan het bouwen aan hun zwemonderwijs. Hij wilde weten wat het team nog moest ontwikkelen om die ambitie te verwezenlijken. Dit is onder andere het zwemwerkplan en zij hadden er nog geen.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met het schoonmaken en schoonhouden van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Kwam dat even mooi uit. Ik maakte een opzet voor de handleiding zoals ik dacht dat hij moest worden en zij testen hem nu uit. Ook grepen zij het ontwikkelen van het zwemwerkplan aan om hun processen eens onder de loep te nemen. Na een screening kwam daar een aantal punten van aandacht uit en inmiddels hebben Claartje Driessen en ik twee geslaagde trainingen aan het enthousiaste team gegeven. Kortom het schrijven van de handleiding kost me geen energie, sterker nog het brengt enthousiasme en levert energie op. Dus 1 jan 2012? daar maak ik me geen zorgen meer over!
Wil je meer weten over het zwemwerkplan, of meedoen aan de pilot voor het procescontrolesysteem, mail naar thenneken@npz-nrz.nl