Het zwembad door een roze bril…

Of je nu regelmatig baantjes zwemt, traint voor een triatlon of oefent op de borstcrawl: een zwembril is een must. En nu zul je denken, simpel gewoon even kopen. Maar zo simpel is het niet. Want ze zijn er namelijk in alle soorten en maten. En dus komen de tips van de zwempro Madelon Baans als geroepen. Voor wie dus een zwembril moet, lees hier haar tips over welke soort brillen en er zijn en waar je op moet letten bij het kopen.

Soorten brillen

 1. Wedstrijdbrillen
  Er zijn dus zwembrillen speciaal voor wedstrijden. Wat is hier dan zo bijzonder aan? Deze zwembrillen zijn gestroomlijnd en hebben een laag profiel. Ze zijn ontworpen om zo goed mogelijk met de ronding van je gezicht mee te laten lopen. Ze hebben een zeer goede antifog laag. Sommigen zijn ook heel ‘hip’: spiegelglazen, felle en flitsende kleuren en bijzondere details. Uiteraard kun je deze bril ook gebruiken tijdens trainingen. Enig nadeel is dat deze brillen wel iets kostbaarder zijn dan de ‘gewone’ brillen. Reden ook dat deze vaak alleen gebruikt worden voor wedstrijden.
 2. Trainingsbrillen
  En inderdaad als je wedstrijdbrillen hebt, heb je ook trainingsbrillen. Deze brillen zijn vooral ontworpen op comfort. Dat betekent dat ze wat flexibeler zijn dan de wedstrijdbrillen (wat zachter) en dat ze vaak een zachtere rand hebben, van rubber of schuim. Ze zijn gemaakt om lang op te kunnen hebben dus je kunt deze ook lang gebruiken. Ze zien er vaak iets minder ‘hip’ uit, maar zijn iets goedkoper en zitten vaak lekkerder dan een wedstrijdbril.
 3. Open water brillen
  En dan zijn er tot slot ook nog speciale brillen voor het zwemmen in open water. Volgens Madelon zijn deze iets minder charmant, misschien wel lelijk… Maar wel heel praktisch en voor het zwemmen in open water écht veel fijner. Wat is het verschil? Deze brillen zijn groter, hebben steviger elastieken en geven je beter overzicht in het veld van de triatlon of open water wedstrijd. De kleur van de glazen is vaak licht en ideaal voor open water en buitenomstandigheden. De lens is soms ook nog gepolariseerd en dat is natuurlijk handig als de zon op het water schittert.

Lees ook: Wat is beter voor je prestaties? Een avond- of een ochtendtraining?

Waar moet je op letten?

 1. Neusstukje
  Ga je voor een wedstrijd- of trainingsbril? Let er dan op dat je een bril aanschaft met een verstelbaar neusstukje. Hoewel je zou denken dat iedereen een willekeurige zwembril past, is het geen ‘one size fits all’. Dit komt vooral doordat de breedte van de neus nogal kan verschillen. Vele brillen hebben 3 maten neusstukjes en in dat geval past er altijd wel eentje.
 2. Aansluiting
  Sluit de bril goed op je gezicht aan? Je kunt een bril prima ‘droog’ passen om dit te kunnen bepalen. Valt de binnenkant van het brillenglas precies in het hollinkje tussen je neusbrug en ooghoek? Dan zit het goed. Sluit het glas goed aan op je jukbeenderen en voel je geen lucht binnen piepen als je je gezicht beweegt? Je hebt je zwembril gevonden!
 3. Elastiek
  Een zwembril heeft vaak 2 elastieken. Handig, want daardoor kun je ‘m vaak goed verstellen en blijft deze ook beter zitten. Check of je het elastiek van jouw zwembril makkelijk kunt verstellen en of je de elastieken strak (of wijd) genoeg kunt krijgen. Ook hier geldt dat elk hoofd natuurlijk anders is, maar gelukkig op op ieders hoofd past wel een zwembril.
 4. Plaktest
  Voelt het alsof de bril goed past? Druk dan de glazen (zonder het elastiek over hoofd te doen) goed aan tegen je gezicht. Blijft ‘ie even plakken en valt de bril niet direct van je gezicht af? Keurig! Een bril moet een beetje aanzuigen dus als je op het droge de ‘plaktest’ doorkomt, ben je al een heel eind op weg!
 5. Comfort
  In tegenstelling tot wat veel mensen denken, een zwembril gaat nooit écht lekker zitten. Het is niet anders. Toch moet je wel het gevoel hebben dat je een bril even op kunt houden zonder enorme pijn in je neus, oogkassen of hoofd. Dus hoewel het nooit echt comfortabel gaat worden, let er wel op dat je er goed mee kunt zwemmen. Zet ‘m dus op en beweeg je gezicht, als het goed aanvoelt weet je genoeg.
Splash Software