‘Zoekt en gij zult vinden’: zo vind je alles beter én sneller op Google

Zoekt en gij zult vinden. Tegenwoordig kun je bijna al je antwoorden vinden op het internet, met veel dank aan Google. Geen wonder dat ‘googlen’ een werkwoord is geworden. Tot zover weinig nieuws. Maar wist je ook dat je veel specifieker en dus veel efficiënter kunt zoeken met Google dan simpelweg een zoekterm intypen? De SocialMediaMonteur heeft 4 tips die ervoor zorgen dat je voortaan nog beter en sneller je antwoorden kunt vinden op al jouw vragen.

 1. Gebruik aanhalingstekens om precies de term te vinden die je zoekt
  Als je iets zoekt wat uit meerdere woorden bestaat, krijg je doorgaans een heleboel resultaten waar één (of meer) van de door jouw gebruikte zoekwoorden instaat. Om te voorkomen dat je eindeloos moet scrollen langs niet relevante links, gebruik je aanhalingstekens. Zoek bijvoorbeeld op “beurs zwembranche” en je krijgt alleen resultaten te zien van sites waarin de hele term voorkomt, en niet ook nog eens duizenden met ‘zwembranche’, ‘beurs’.
 2. Gebruik het koppelteken om ongewenste resultaten uit te sluiten
  Het komt nogal eens voor dat een naam of afkorting door meerdere bedrijven of organisaties over de hele wereld wordt gebruikt. Dat levert in Google heel veel ongewenste resultaten op. Door het koppelteken te gebruiken kun je resultaten verfijnen. Stel je zoekt informatie over ZBBD, het beursevenement voor de zwembranche en niet iets anders. Typ dan in de zoekbalk: ZBBD-zwembaden en je krijgt uitsluitend links naar informatie over ZBBD.
 3. Lees ook: 5 manieren om bezoekers van je website weg te jagen

 4. Gebruik puntjes om te zoeken tussen jaartallen
  Als je iets zoekt uit een bepaalde periode is het mogelijk om dat in de zoekresultaten te laten filteren. Bijvoorbeeld als je naar alles over de ZwembadBranche Awards 2017 en 2021 zoekt. Dan hoef je niet alle andere jaartallen door de pluizen, gewoon twee puntjes tussen de jaartallen zetten helpt je om snel die hits te vinden. Zoek naar: “ZwembadBranche Awards” 2017..2021 en voilá, zoekt en gij zult vinden.
 5. Gebruik dubbele punt om direct te zoeken op een website
  Heel handig als je iets zoekt waarvan je weet dat het op een bepaalde website staat, maar het niet kunt vinden via de websites eigen zoekmachine. Of als je nieuwsgierig bent of je genoemd wordt op een website. Dat doe je met site: Zo kun je ook jezelf even voor de lol googlen als je weet dat je op een site staat.

Bovenal: goed gevonden worden

Dit zijn natuurlijk handige tips voor als je aan het zoeken bent. Ook voor diegene die jou zoekt, zodat de kans dat je gevonden wordt groter is. Maar nog beter is het natuurlijk om te allen tijde goed gevonden te worden en dus dat de website is voorzien van een goede, volledige SEO om dit te realiseren. Wil je hier meer over weten? Kijk hier voor meer informatie.

Pomaz