Heb jij ZwembadBranche #89 al gelezen?

De extra dikke juni editie van ZwembadBranche ligt vanaf vandaag weer bij [bijna] alle professionals uit de zwembranche in de bus. In deze uitgave hebben we weer een mooie mix van artikelen en columns over ontwikkelingen en actuele thema’s uit de zwembranche. We lichten er hieronder een aantal toe. Als jij de volgende gedrukte uitgave ook [thuis] wilt ontvangen, meld je dan vandaag nog aan voor een gratis abonnement.

‘Samenwerking én kennisuitwisseling met collega’s in de regio is erg waardevol’

Het begon als de ‘Belangenvereniging Bedrijfsleiders Noord Holland-Noord’ voor zwembadmanagers om met elkaar van gedachten te wissen. Inmiddels is het omgedoopt tot de stichting ‘Samenwerkende Zwembaden Noord-Holland’ en zijn meer dan veertig zwembaden en zwemscholen aangesloten. Lang stonden Frans Breeuwer als voorzitter en Martin Paree als secretaris aan het roer, recent hebben Tobias Bergevoet en Marcel Ruitenberg het stokje overgenomen om verder uit te bouwen wat hun voorgangers zo mooi hebben neergezet.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Is de zwembranche overgangsproof?

Iedere vrouw krijgt er in haar leven mee te maken en toch wordt er nog weinig over gesproken, dat terwijl het ook een grote invloed kan hebben op werkvloer. Het niet openlijk spreken over de overgang in een professionele omgeving leidt helaas tot misvattingen, onbegrip en gebrek aan ondersteuning. Het doorbreken van dit taboe is dan ook cruciaal om te zorgen dat vrouwen zich op het werk gesteund voelen in deze fase, zo is ook de stellige overtuiging van overgangscoaches Angélique van der Zijden en Karin Wiebenga – Neelen.  

Ontvang jij onze digitale nieuwsbrief al?

Zo blijf je altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit de zwembranche.

Inclusief sporten in zwembaden is topsport

Brett Jak is gespecialiseerd in beweegactiviteiten voor mensen met een beperking. Wat hem drijft is vooral het bereiken van veranderingen in hun leefstijl en op een positieve manier bijdragen aan hun kwaliteit van leven. Wat hij óók graag doet is zwemonderwijzers leren om te gaan met specifieke doelgroepen. De meerwaarde van werken met mensen met een beperking is volgens Jak vooral dat deze doelgroepen zo anders zijn. “Het vraagt om een hele andere benadering dan veel zweminstructeurs gewend zijn.”

‘Zolang het niet van bovenaf wordt opgelegd, zal het van onderop moeten komen’

Sporten en bewegen is essentieel, dat weet Joop Alberda als geen ander. Maar dit erkennen is niet genoeg. Als je echt wat wil bereiken, moet de daad bij het woord worden gevoerd. Tijdens een studiereis naar Denemarken zag hij wat er gebeurt als je als overheid het daadwerkelijk faciliteert voor je burgers. Een inspiratiebron voor Nederland, hoewel Alberda niet de illusie heeft dat het op korte termijn in Nederland zal veranderen, maar: “Al gebeurt er iets, dan is dat beter dan niets.” 

En meer… veel meer!

Zo vertelt Erik Tromp over het 100 jaar Sportfondsen en hoe zij de zwembaden ook nu nog betaalbaar en toegankelijk willen houden, beschrijft Minette Lommers wat er allemaal komt kijken bij de bouw van een nieuw zwembad en legt Jan Koster uit hoe belangrijk zwemmen is voor mensen met dementie. Daarnaast benadrukken Jorick Hendriksen (Athletic Skills Model) en Wytze Bernards (VU Amsterdam) het belang van onderzoek naar motoriek en leren zwemmen en praten Michel Kouwenhoven en Ingrid Koppelman je bij praten je bij over de nieuwe Pensioenwet en wat het betekent voor medewerkers in de zwembranche. En natuurlijk delen onze columnisten ook dit keer weer hun visie op ontwikkelingen in de zwembranche.

Lees ZwembadBranche #89 online via deze link