‘Als er straks weer ruimte is voor versoepelingen, is dit in het voordeel van de zwembranche’

Er is ruimte voor versoepeling. Het is niet zonder risico, maar om de burger weer wat moed te geven wil het demissionaire kabinet graag een handreiking maken. Helaas niet ten gunste van de zwembranche. Ongetwijfeld zullen velen blij zijn dat de kappers weer enig structuur mogen aanbrengen in het kapsel. Maar als het aan de zwembranche lag, had men liever de deuren van het zwembad geopend. Uit onze poll ‘als je kijkt naar de huidige situatie, wat kan nu wel en niet?’ blijkt dat men nu ook mogelijkheden ziet. Met stip staat op één zwemles, gevolgd door banenzwemmen en trainingen voor de zwemsport. Als je de reacties ziet is het duidelijk: de zwembranche wil graag aan de slag. Wij vroegen een aantal spelers uit de branche hoe zij er tegenaan kijken en aan André de Jeu waarom nog niet gekozen is voor het openen van de binnensport.

Vitaliteit en zwemveiligheid

Als het aan Peter Klos (manager de Waterdam) ligt, begint hij zo snel mogelijk weer met de zwemles. “We hadden voor de harde lockdown een goed werkend protocol en binnen de maatregelen konden we prima zwemles geven. Voor zover ik weet waren de besmettingscijfers ook laag, wat betekent dat er dus weinig risico’s aan zitten.” Daarnaast zou Peter ook graag de natte gymles voor scholieren weer willen opstarten. “Er bestaat nog altijd de misvatting dat het om zwemles gaat, maar bij ons is het gewoon bewegingsonderwijs. Ik snap dan ook niet dat dit nog niet gelijk is getrokken met bewegingsonderwijs, waarom mogen schoolkinderen nu wel gymmen in een sporthal maar niet zwemmen in een zwembad?” Ook bij Hengelo Sport hoopte men weer te mogen beginnen, zo laat Bertil Pepers (sportprogrammeur) weten. “Zeker nu de basisschool open is, zie ik mogelijkheden voor ons beweegprogramma in het water.” Om toch een beweegprogramma aan te kunnen bieden, wil Bertil net als vorig jaar beweegonderwijs op het schoolplein geven. “De gemeente is nu nog wat terughoudend, maar we hopen dat we vanaf april mogen starten. Nu we de jeugd niet kunnen laten bewegen in het water doen we dat graag op het land. Zeker nu is bewegen in welke vorm, heel belangrijk.” Cindy van Erp – van den Heuvel (productmanager Golfbad Oss) zou graag zien dat het banenzwemmen en de doelgroepactiviteiten weer kunnen beginnen. “In het zwembad kunnen wij heel goed afstand houden, ik vind dit risico dan nu ook niet groter dan een bezoekje aan de supermarkt.” Voor het opstarten van de zwemlessen vindt Cindy het nog te vroeg. “We moeten nu nog de reisbewegingen beperken, bij zwemles heb je altijd te maken met een kind én een ouder. Daarnaast is de BSO ook nog niet open om niet te veel groepen met elkaar te laten mengen, we moeten dan met zwemles ook nog voorzichtig zijn. Natuurlijk zie ik graag dat kinderen weer kunnen leren zwemmen, maar net zo belangrijk vind ik dat mensen vitaal kunnen blijven door te bewegen in het water.”

Lees ook: Neemt je conditie af nu je niet kunt zwemmen?

Goed nieuws

De zwembranche staat te popelen om weer te beginnen en ziet mogelijkheden om weer op te starten. Hoewel André de Jeu (VSG) begrijpt dat men teleurgesteld is en wellicht meer had verwacht, benadrukt hij dat het belang van sporten en bewegen bij de overheid echt heel goed op het netvlies staat. “Als het gaat om het bestrijden van sociale en mentale problemen, staat het zelfs op twee achter psychologische hulpverlening.” Is het dan te begrijpen dat er nu niet gekozen is voor de binnensport? “Natuurlijk is dit zuur voor de binnensport, maar vergeet niet dat buiten sporten de afgelopen maanden wel mogelijk was. Als zwembranche koop je daar alleen nu niks voor.” Vorig jaar mochten de zwembaden als één van de eersten weer open met als argument dat het binnenklimaat en het chloorwater de verspreiding van het virus tegengaat. Waarom horen wij daar nu niks meer over? “De cijfers waren toen heel anders, als je kijkt naar de huidige situatie zitten we daar nog ver van af. Tegelijkertijd verwacht ik niet dat we hoeven te wachten op zulke goede cijfers. Als er straks maar enigszins ruimte is voor versoepelingen, zal dit in het voordeel van de binnensport en dus ook de zwembranche zijn. Uiteraard met beperkingen, maar dan is leren zwemmen en zwemmen weer mogelijk.” Goed voor de gezondheid én zwemveiligheid, hoewel André wel benadrukt dat dat laatste de verantwoordelijkheid is van ouders. “Zolang een kind niet zwemveilig is, moet je als ouders ervoor zorgen dat je kind bij water geen gevaar loopt. De zorgplicht voor leren zwemmen ligt niet bij de overheid, reden ook dat het zwemonderwijs niet gelijk getrokken is met het bewegingsonderwijs. Ik had het ook graag anders gezien, maar deze discussie loopt al jaren en ik zie daar nog weinig beweging in. Het is ook de reden dat schoolgym in de sporthal nu wel mag, maar schoolzwemmen in het zwembad niet. Dat kun je heel oneerlijk vinden, maar ook dat gaan we nu niet ineens veranderen. Voor nu focussen we ons vooral op het openstellen van de binnensport en het opstarten van de zwembranche. Achter de schermen wordt daar hard aan gewerkt en ik verwacht dan ook dat als de cijfers niet verslechteren, we de volgende keer goed nieuws horen.”

Voorlopige resultaten poll
‘Als je kijkt naar de huidige situatie, wat kan nu wel en niet?’
(op deze vraag konden meerdere antwoorden worden gegeven):

  • 53% zwemles (34% met leeftijdslimiet van 8 jaar)
  • 16% banenzwemmen
  • 14% trainingen zwemsport
  • 10% doelgroepactiviteiten
  • 5% alles rekeninghoudend met anderhalve meter
  • 1% recreatief zwemmen
  • 1% geen enkele activiteit, zwembad gesloten houdenVDH Watertechnology