‘Geef kinderen geen voice, maar een stem’: maak het bespreekbaar

In het programma BOOS van Tim Hofman deelden jongeren hun verhalen, uit de tijd dat ze getalenteerde maar ook kwetsbare kinderen waren. In alle media worden nieuwe aangiften, vergelijkbare cases, meningen, insinuaties en heftige emoties gedeeld. Het gesprek kent bezorgdheid, maar ook veel sensatie en discussie. Maar waar is de stem van de kinderen? Marcel van Herpen van het Centrum voor pedagogisch contact vertelt in de webinar ‘Geef kinderen geen voice, maar een stem’ hoe je dit lastige thema bespreekbaar maakt.

Kwetsbaar

Lichamelijk contact zou een vanzelfsprekende en pedagogisch juiste communicatieve handeling moeten zijn, zo benadrukt Simone Mark van Centrum voor pedagogisch contact. “Onder lichamelijk contact worden alle vormen van communicatie verstaan waarbij huidcontact plaatsvindt: van de liefdevolle knuffel, het schouderklopje, tot het schudden van handen. Als zwemleraar ben je je ervan bewust dat jouw rol specifieke beperkingen met zich meebrengt ten aanzien van lichamelijk contact met kinderen. Over het algemeen bestaat er consensus over wat gepast en ongepast is, maar daarmee wordt misbruik niet altijd voorkomen.” De ophef over het vermeend misbruik bij onder meer The Voice of Holland laat volgens Simone zien, dat we nog altijd worstelen met heldere grenzen op het gebied van (fysiek) contact. “In de afhankelijkheidsrelatie ligt misbruik op de loer, als organisaties geen alertheid en openheid hebben ontwikkeld in hun cultuur. Afhankelijkheidsrelaties ontstaan daar waar de één kwetsbaar is en de ander zich onkwetsbaar waant. Dit risico is ook aanwezig in pedagogische relaties; kinderen zijn immers afhankelijk van hun leraren. Of dat nu in de sportvereniging, op school of elders is.”


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.



Lees ook: Elk kind heeft recht op een gelukkig leven

Pedagogisch perspectief

‘Geef kinderen geen voice, maar een stem’ biedt een pedagogisch perspectief op de genoemde problematiek en geeft handvatten om dit lastige thema toch bespreekbaar te maken in je zwembad of zwemschool. Je krijgt inzicht in (on)gezonde relaties en er wordt nader ingegaan op preventie, signalering en verwerking van seksueel misbruik. Ook komen aspecten voorbij om het gesprek te vergemakkelijken en kinderen een stem te geven om uit een foute context of beschuldiging te blijven. Uiteraard is er tijdens deze webinar ook ruimte voor vragen.

Aanmelden

‘Geef kinderen geen voice, maar een stem’ is een initiatief van het Centrum voor pedagogisch contact en wordt gehouden op dinsdag 15 februari om 20.00 uur. De webinar wordt gegeven door Marcel van Herpen en is gratis te volgen.

Wil jij de webinar ‘Geef kinderen geen voice, maar een stem’ volgen? Aanmelden kan via het deze link.