‘Drop and go’ zwemles

Respect voor alle ouders die in deze coronatijd hun kinderen ‘gewoon’ weer naar zwemles brengen. Het is nogal wat, je kind naar het zwembad brengen en hem vervolgens volledig overlaten aan het zwembadpersoneel. Je moet dan wel het vertrouwen hebben dat het goed geregeld is, en je kind met een gerust gevoel achterlaten. Iedereen -zwembaden, zwemscholen, verenigingen, lesgevers- heeft nu dan ook een grote verantwoordelijkheid om op de juiste manier met deze kwetsbare situatie om te gaan. Voor ons allemaal dus echt een uitdaging…

‘Kiss and ride’

In Australië is het ‘drop and go’ principe al veel meer vanzelfsprekend. De basisscholen zijn daar zo groot, dat er een gigantische zone om de school is waar je je kind kunt afzetten met de auto. Dit heet letterlijk de ‘drop and go zone’. De kinderen worden op die manier al op jonge leeftijd zelfstandigheid bijgebracht. We kennen dit principe ook bij stations of luchthavens: ‘Kiss and ride’. Allemaal heel logisch bedacht en het werkt prima. Maar nu wordt het bij de meeste zwembaden ingevoerd om in ieder geval weer van start te kunnen gaan met de zwemlessen. Het kind wordt in zwemkleding, met zijn badjas eroverheen naar het zwembad gebracht. Eenmaal gearriveerd, badjas uit en zwemmen! Gelukkig gaan we richting de zomer…

Lees ook: Kinderen zwemmen zoals ze zijn

Vertrouwen

Voor de komende periode is het van belang dat we het verwachtingspatroon van de ouders bijstellen. Vooraf informeren over de manier waarop de komende periode zwemles wordt gegeven zal zeker helpen bij het acceptatievermogen van de ouder. We kunnen nou eenmaal de komende tijd de kinderen niet tactiel begeleiden, geen aai over de bol geven, niet samen onder water gaan en hand in hand zwemmen. Het is in ieder geval wel belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen weer in het water kunnen zijn, watergevoel en vertrouwen kunnen opbouwen en in beweging zijn. Daarnaast moeten wij allemaal ontzettend ons best doen om volgens de nieuwe anderhalvemeter-zwemlesmethode les te geven. Zwemles in parcoursvormen, de inzet van stuurkaarten, andere kinderen oefeningen en slagen laten voordoen, we zullen het allemaal (gaan) inzetten.

Met z’n allen

De betrokkenheid van ouders die we altijd zo belangrijk vinden bij het traject van het leren zwemmen, zal op een andere manier invulling moeten krijgen. Hier gaan we met z’n allen de komende periode een weg in vinden. Het zal voor iedere zwemlesaanbieder anders verlopen. Maar bovenal zullen we allemaal ons uiterste best doen om onze kinderen hierin op gepaste afstand te begeleiden. Heel veel succes allemaal. Laten we elkaar blijven steunen, we doen dit met z’n allen!

Deze blog is geschreven door Britt Klaassen-Anholts. Britt is zwemonderwijzer en docente bewegingsonderwijs, heeft een eigen zwemschool en een zwemorganisatie die zich richt op het helpen van ouders en kinderen op weg naar een zwemdiploma, genaamd: Met succes op zwemles!
Splash Software
X