Proefdraaien beweegles in Den Ekkerman: ‘wij zijn er klaar voor’

Nu de zwembranche weer mag opstarten is ook Den Ekkerman hier volop mee bezig. In fasen, want ze steeds een stapje verder. Ook de beweeglessen staan weer op de planning, maar daarvoor wilden ze eerst even proefdraaien. Minette startte met haar eigen beweeggroep om de logistiek te testen, kijken of de mensen begrijpen waar ze naartoe moeten lopen en waar ze zich om moeten kleden. Kortom waar moest er nog worden bijgestuurd?

Naar het bad

Het was nog even wennen, deze groep loopt normaal gesproken door de kleine kleedhokjes naar binnen. Nadat we iedereen op gepaste afstand verzameld hadden, liep ik met ze mee naar de grote kleedlokalen. Het puntje ‘maximaal 4 in een groot kleedlokaal’ bleek voor sommigen toch nog wat lastig toen nummer 5 naar binnen wilde lopen. Hilariteit alom. Onze kleedruimtes zijn groot genoeg, maar toch zijn we een kleedlokaal opgeschoven. Fase 1 was gelukt, op naar het recreatiebad. Je merkt dan toch dat, ondanks dat deze mensen elke week in het zwembad te vinden zijn, ze een andere route lopen dan dat ze gewend waren. Terwijl ik bij de deur van het recreatiebad netjes voor iedereen openhield (geen contact van een ieder aan de deurklink), vroegen ze toch bijna stuk voor stuk: ‘moeten we hier naar binnen?’. Ik kon uiteraard mijn lach niet onderdrukken, dit is namelijk de deur naar het bad waar ze al jarenlang elke week in zwemmen. En even voor de duidelijkheid: dit zie je ook gewoon als de deur open is en er zijn overal ramen. Voor de tassen hadden we netjes stoelen op 1,5 meter klaargezet en op de banken waar om de 1,5 meter afstand strepen getrokken. Het probleem hier kwam op het moment dat ze van de stoel naar het zwembad liepen. Deze stonden ruim van de badrand af, maar dan toch is er altijd nog iemand die niet goed oplet en eigenlijk te dicht langs een ander gaat lopen. Vandaar dus ook dat proefdraaien. We weten nu wat we nog even extra tegen de mensen moeten zeggen.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.In het water

Mijn groep bestond deze dag uit 12 personen, het maximum wat we zelf hadden ingeschat om goed op afstand van elkaar een beweegles te kunnen volgen. Dat was een goede inschatting. Er zouden er eventueel nog een paar bij kunnen, maar dat gaan we niet doen. Liever het zekere voor het onzekere. Dit was prima. Voordat de les begon heb ik nog even aangegeven dat we niet met ‘rode kaarten’ gaan werken als mensen te dicht bij elkaar komen. We zijn allemaal volwassenen en ik ga ervan uit dat iedereen hier zelf zijn of haar verantwoordelijkheid in neemt. Wel graag dus, ook uit respect voor een ander, deze regel voortdurend tijdens het bezoek aan het zwembad in acht nemen. Zo, dat was duidelijk verwoord en nu: Sjeng oan de Geng. Oftwel: bewegen met die hap! Wat was dat overigens weer heerlijk. Een bad met bewegende mensen en ikzelf mocht ook weer in het water bewegen in plaats van op de kant. Aangezien we ruimte hadden, heb ik de les in het water gegeven afgewisseld met op de kant (is in een bad met hogere temperaturen bevorderlijker voor een lesgever). Uiteraard maar een beetje rustig aan begonnen, omdat ik de indruk had dat niet iedereen die 10 weken vol aan het sporten is geweest. Ondanks dat velen aangaven toch wel in beweging te zijn gebleven, viel het bewegen in het water ze toch tegen. Het was zwaarder dan ze hadden gedacht. Thuis is er natuurlijk niemand die ze opzweept om tot het uiterste te gaan. Toch…?

Omkleden

Fase 3 was dus prima verlopen. De les was weer lekker en het bewegen in het water op 1,5 meter totaal geen probleem. Het ligt natuurlijk ook wel aan je voorbereiding en organisatie van de les. Daar kunnen wij aan de voorkant rekening mee houden. Op naar fase 4: allemaal het bad weer uit en gestroomlijnd naar de kleedlokalen. Dan komt er een extra uitdaging bij. Degenen die op hetzelfde tijdstip baantjes zwemmen, moeten ook door het recreatiebad naar de kleedlokalen. Zij komen gelukkig niet allemaal tegelijk, de één zwemt wat langer dan de ander. Mijn verhaal over de rode kaart was inmiddels goed opgeslagen, want tijdens het uit het water gaan en richting de kleedhokjes lopen werd er zeer goed om zich heen gekeken, even gewacht indien nodig, om vervolgens moe en tevreden weer naar huis te keren.

De proef was geslaagd! We weten wat er gaat gebeuren en waar we eventueel tegenaan gaan lopen. Fijn dus om proef te kunnen draaien en de angels er uit te halen. We zijn er klaar voor om alle groepen weer te ontvangen.

Deze blog is geschreven door Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman. Heb jij ook een mooi verhaal uit de praktijk dat je graag met je collega’s wilt delen? Mail naar info@zwembadbranche.nl


advertentie