Digitale detox: meer tijd om te zwemmen…

Alles moet digitaal en we zijn zo’n beetje altijd online. Kun jij je nog herinneren dat je een ‘echte’ afspraak maakte over hoe laat en waar, in plaats van het huidige ‘we appen nog wel ff’? Onze telefoon en de world wide web, we kunnen niet meer zonder. Maar toch worden we weer gedwongen om meer offline te zijn: de digitale detox is helemaal hip.

Digitaal ontgiften
Heb jij wel eens de tijd opgeteld die je doorbrengt op je telefoon of tablet? Als je die tijd even optelt, schrik je daar in eerste instantie van. Maar als je daarvan bent bijgekomen, merk je dat het ook kansen biedt. Ga maar na hoeveel tijd je overhoudt en dus gewoon eigenlijk ineens ‘erbij’ krijgt. Tijd die je kunt besteden aan allerlei andere zaken Aan zaken waar je nu niet aan toekomt. En daarom is vaker offline de nieuwe trend. Velen zijn er nog niet klaar voor om hun smartphones meer weg te leggen, maar een toenemend aantal mensen is serieus aan het ‘digitaal detoxen’, oftewel digitaal ontgiften. Want je kunt al die tijd toch veel beter besteden, bijvoorbeeld aan zwemmen…

‘Always-on’ cultuur
Nu denk je dat dit misschien een beetje ‘zweverige’ hype is, maar nee. Deze trend wordt geleid door bedrijven zoals Google die cursussen als Search Inside Yourself geven om mindfulness onder hun medewerkers te stimuleren. En we zullen in de toekomst steeds meer ‘tech-vrije ruimtes’ zien in kantoren waar werknemers zich kunnen richten op hun werk, zonder afgeleid te worden door e-mails of appjes. Of zelfs een off line deel van de werkdag. Ook de out-of-office eisen van een werkgever gaan veranderen omdat de ‘always-on’ cultuur ook z’n nadelen kent. Medewerkers die niet het idee hebben dag en nacht bereikbaar te moeten zijn, zijn productiever tijdens hun werkuren. Zo introduceerde Daimler een out-of-office auto-delete-optie, waarbij alle e-mails die aankomen tijdens een vakantie automatisch worden verwijderd en dus opnieuw moeten worden verzonden na terugkeer. Zelfs wijken in drukke delen van Londen zijn al ingericht als offline zones. En laatst last ik over een restaurant waar totaal geen bereik is, om te zorgen dat tijdens het eten niemand op z’n telefoon zit.

Lees ook: Jagen op olifanten zonder stiekem op konijnen te schieten…

Tegenbeweging
Dus naast de bekende gezonde leefstijl die bestaat uit voldoende bewegen, goed eten en je rust nemen maakt een digitale detox hier dus eigenlijk ook onderdeel van uit. Het zorgt er niet alleen voor dat je meer tijd over hebt voor andere dingen, zoals een bezoek aan het zwembad, het geeft ook meer rust. En zeker in deze wereld waarin alles snel moet en je niks mag missen is dit weer een interessante tegenbeweging. Maar hoe werkt dat dan zo’n digitale detox? Simpel antwoord is natuurlijk leg je telefoon weg en zet deze uit. Maar als je dat wat te cold turkey vindt, kun je beginnen met te zorgen dat je niet steeds een bericht krijgt als je een mail hebt of ander berichtje via social media. Daarnaast kun je ook instellen dat je bijvoorbeeld niet elk telefoontje hoort, behalve van een paar personen. Maar je hebt nog meer kans op succes als je een plan maakt hoe je dit gaat uitpakken. Wil je hier meer over weten? Lees hier ‘De Digitale Detox: Ontgiften van brein en lichaam’ van Mens en gezondheid. Succes!
Pomaz