‘Deze gedragscode belandt niet in de la’

De nieuwe Gedragscode sociale veiligheid voor zwembadmedewerkers regelt de verhouding tussen zwembadmedewerkers, waaronder zweminstructeurs, ouders en kinderen. De gedragscode, die is opgesteld door de zwembranche, wordt op dit moment juridisch getoetst door advocaat mr. Björn van Eijk: ‘Een goede gedragscode beschermt ook de zwembadmedewerker.’ Hoe bescherm je kinderen tijdens de zwemles, niet alleen fysiek, maar ook op sociaal gebied?

Om die vraag te beantwoorden, heeft het Nationaal Platform Zwembaden l NRZ samen met de zwembranche de Gedragscode Zwembranche opgesteld. In de gedragscode staat hoe medewerkers van een zwembad zich tegenover bezoekers en cursisten moeten gedragen. Naast de gedragscode wordt mogelijk een klachtenreglement en een onafhankelijke klachtencommissie ingericht voor klachten op het gebied van sociale veiligheid. Het concept voor de Gedragscode Zwembranche is gereed en wordt op dit moment juridisch getoetst door advocaat mr. Björn van Eijk, sectiehoofd Sport & Leisure bij Marxman Advocaten.

Fysiek en sociaal
Van Eijk is gespecialiseerd in vastgoed-, contracten- en aansprakelijkheidsrecht en geeft advies aan zwembaden, sportbedrijven, sportbonden en bijvoorbeeld de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). Daarnaast is hij onder meer huisadvocaat van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Marxman Advocaten maakt deel uit van het Legal Network van VSG en verzorgt alle adviezen voor VSG in de regio oost. ‘We hebben veel ervaring met het opstellen van protocollen in de sportbranche’, zegt Van Eijk. ‘Ik was zelf bijvoorbeeld betrokken bij het protocol Verhuur sportaccommodaties. Dit bevat het model algemene voorwaarden voor de verhuur van zwembaden. Mijn collega heeft zich bezig gehouden met het protocol Veiligheid Schoolzwemmen.’ Zeker met dit laatste protocol heeft de gedragscode sociale veiligheid een directe relatie. Van Eijk: ‘Bij het protocol voor schoolzwemmen ligt de focus meer op de fysieke veiligheid: hoe voorkom je dat een kind zich bezeert of zelfs verdrinkt en hoe zijn daarbij de verantwoordelijkheden verdeeld tussen zweminstructeur, zwembad en schoolleiding?’ In dit protocol is minder aandacht voor sociale veiligheid. ‘Het protocol schoolzwemmen en de nieuwe gedragscode vullen elkaar dus aan’, aldus Van Eijk. ‘Ik kan me ook voorstellen dat beide documenten in de toekomst geïntegreerd worden.’

Lees het hele artikel in ZwembadBranche nr.28
Variopool