Deze 10 moeders staan langs jouw badrand…

Zwemouders, het is een apart soort mensen… Je hebt ze hard nodig, maar soms is het wel een uitdaging. Ouders die precies weten hoe je een kind moet leren zwemmen en vooral hoe je hun kind moet leren zwemmen. Het is de kunst om hier doorheen te prikken, uiteraard zijn zwemouders van grote waarde voor kinderen die leren zwemmen. Het is dan handig om wat meer inzicht te hebben in de verschillende ouders. Ik las laatst op JM ouders een blog over moeders aan de zijlijn van de sportwedstrijden. Volgens mij ook heel interessant voor zwemdocenten en één tip: onthoud vooral de laatste moeder…

 1. De ‘even helemaal niets’ moeder
  De moeder is er wel en toch ook weer niet. Ze zit meestal een tijdschrift te lezen of haar social media bij te houden op haar telefoon. Af en toe kijkt ze op en geeft een bemoedigende blik. Uit het Nationaal Onderzoek Zwemouders blijkt ook dat zwemouders vooral behoefte hebben aan Wifi en koffie tijdens het wachten.
 2. De moeder die door kan als inval zwemjuf
  Eigenlijk weet deze moeder precies hoe het moet. En dat is natuurlijk heel fijn, je hoeft haar niks uit te leggen. Het is dat ze niet in het zwembad werkzaam is, maar je kunt haar altijd bellen als je omhoog zit. Want kinderen leren zwemmen, hoe moeilijk kan dat nou eigenlijk zijn?
 3. De reageerder
  Niks geen telefoon of lezen in een tijdschrift, deze moeder is continu bij de (zwem)les. Heel betrokken geeft zij steeds commentaar of opmerkingen: zou je niet beter zus of zo? En alles koppelt zij straks ook weer terug aan haar kind. Ze zit werkelijk op het puntje van haar stoel, haar ontgaat niets.
 4. De gezellige kletser
  ‘Eindelijk even niks, heerlijk.’ Dat is wat deze moeder denkt. Thuis moet altijd wat gebeuren, in het zwembad gelukkig even niet. Fijn de tijd om even bij te kletsen met andere ouders. Het kan gaan over school, sport of mede ouders: deze moeder is van alles op de hoogte. Maar ze biedt ook een luisterend oor.
 5. De Houdini
  Was deze moeder er nu wel of niet? Het is moeilijk te zeggen, maar je weet zeker dat ze haar kind heeft afgezet en ze zal haar kind ook vast wel weer ophalen. Maar waar ze in de tussentijd is? Geen idee. Druk met van alles en nog wat. Maakt niet uit, eigenlijk doet het er ook niet toe.
 6. Lees ook: De zwemles, een straf of een relax moment?

 7. De fanatiekeling
  Deze moeder neemt het leren zwemmen erg serieus. En dat geldt waarschijnlijk niet alleen voor het leren zwemmen. Soms maak je je zorgen of ze niet iets teveel hooi op haar vork neemt. Zo nu en dan kan ze het ook niet laten om na afloop even te overleggen: mijn kind kan toch al wel naar het volgende badje?
 8. De pocher
  Deze moeder heeft het graag over de prestaties van haar kind. Logisch, want wie is er nu niet trots? Maar het leidt ook wel vaak tot ongemakkelijke situaties, iedereen moet namelijk weten hoe goed haar kind het doet. Heel lief natuurlijk en ook terecht, maar niet iedere collega-moeder kan zo’n monoloog waarderen.
 9. De moeder die houdt van mode
  Overduidelijk komt deze moeder niet even tussendoor naar het zwembad. Deze moeder is een echte fashionista. Ze ziet er altijd piekfijn uit in een modieuze outfit en prachtige make-up. Alles klopt en hoewel veel moeders waarschijnlijk niet zo zouden willen zijn, roept het soms toch wat jaloezie op.
 10. De carpool moeder
  Kan een moeder een keer niet haar kind brengen of halen? Er zit altijd wel een moeder bij die graag een extra kind meeneemt. Bij haar is altijd een plekje op de achterbank vrij. En is het kind bij opa en oma 10 kilometer verderop? Geen enkele probleem, deze moeder vertrekt dan gewoon wat eerder van huis.
 11. De trotse moeder
  Uiteindelijk komt het hier natuurlijk allemaal op neer. Want welke moeder je ook herkent, bottom line is dat zij natuurlijk beretrots is! En zo hoort het ook.E.B.T.C.