De wet van O-P-A

Het begon allemaal met storm, véél regen en onheilspellende berichten uit China. Carnavalsoptochten werden gecanceld of verplaatst naar nieuwe data. Er werd carnaval gevierd in Brabant, Limburg en in enkele andere delen van Nederland. Ongehinderd feesten in ongekend grote verklede massa’s mensen. Vele anderen gingen naar de wintersportgebieden. Daarna veranderde alles heel snel.

Alles anders

Ook in Nederland dook het coronavirus op. Ongeveer twee weken na carnaval werd Brabant een hotspot als het gaat om aantal coronabesmettingen. Afspraken boven de rivieren werden voor mij, als Brabander, enigszins taboe. En vanaf vrijdag de 13e werd alles anders voor heel Nederland. Respect mogen we hebben voor de mensen die aan het werk zijn: onder andere mensen die werkzaam zijn in de zorg en hulpdiensten, in de levensmiddelenbranche, logistieke sector en in communicatie /media. Al deze mensen lopen ook een persoonlijk risico. Maar ook denk ik aan diegene die nu noodgedwongen thuis zitten in onzekerheid en niet datgene mogen doen wat zij zo graag doen: hun werk uitvoeren.

O-P-A

Als (verander)manager kreeg ik ooit een wijs inzicht van een consultant. Hij reikte mij de ‘wet van OPA’ aan. Deze ‘wet’ geeft aan dat er drie stappen zijn in een veranderingsproces: Onrust, Perspectief en Actie. Een veranderingstraject veroorzaakt op een bepaalde manier onrust. Je kan bijvoorbeeld zaken niet meer zo aanpakken zoals je dat voorheen deed. Net als nu het geval is. Velen van ons kunnen op dit moment niet meer werken op de manier zoals we dat gewend zijn. Zitten we in een veranderingstraject dan? Misschien wel. Daarom een uitnodiging.

Bezinning

Zit je noodgedwongen thuis, neem de tijd voor bezinning. Voor een update van het zwemlesplan, de revisie van alle folders en het bedenken van nieuwe activiteiten. Voorbereiden op de nieuwe wet –en regelgeving, werkvormen bedenken voor anders lerende kinderen of het structureren van de communicatie met ouders. En ja, dat brainstormen kan steeds gemakkelijker met videobellen zoals Skype. Met als resultaat: we komen een beetje los van de ‘Onrust’ en kunnen via bezinning aan een nieuw Perspectief gaan werken. Hopelijk neemt in de tussentijd het aantal besmettingen af. En als je plannen dan af zijn, kom je met elkaar goed beslagen ten ijs (of te water) in de fase van Actie. Oftewel: O-P-A.

Deze blog is geschreven door Irma Kokx. Irma is al jaren werkzaam in de zwembranche en in haar boek ZVVEM heeft zij haar eigentijdse kijk op zwemles beschreven. Daarnaast adviseert zij zwembaden op het gebied van exploitatie en communicatie.
De zwembadrobot opnieuw uitgevonden