15 oktober ZwembadBranche Dag

Daar word je toch blij van?

Ik fiets. Ja, een jaar geleden ben ik begonnen met naar het werk fietsen. Alleen bij dat fietsen zat er steeds iets niet lekker. En dat is nu opgelost, dus ik ben helemaal happy. Misschien heb je dat ook wel eens, kom je bij een stoplicht aanfietsen en dan wordt het net rood. Of de auto’s hebben net een ‘groene golf’, om te stimuleren dat auto’s meer door kunnen rijden. Maar ik wil helemaal niet dat auto’s meer door kunnen rijden, want ik fiets. En dan helemaal op zaterdagochtend als er geen auto’s in de groene golf te bekennen zijn. Nee, dan sta je te wachten op een groene golf zonder auto’s. En dan helemaal als het dan ook nog regent, dan wordt de verleiding om door rood te rijden wel groot.

Maar daar is nu dus een oplossing voor en die werkt fantastisch. Ik fiets nu een stuk vrolijker. En kom ik bij een stoplicht, dan wordt het 8 van de 10 keer groen als ik kom aanrijden. Heerlijk, daar word je toch happy van? De oplossing? Ik fiets…. natuurlijk!  Ja, nu moet je ophouden zul je denken, maar het is echt. Ik heb nu een nieuwe app en die heet ‘Ik fiets’. Briljante app voor een fietser. De eerste week is die vooral bezig om je dagelijkse routines te herkennen, maar daarna wordt het een hulp. Deze app regelt dat stoplichten voor fietsers sneller op groen gaan. Hij herkent je routines en seint het stoplicht dat je eraan komt, vaak hoef je niet eens meer op het knopje te drukken. En je spaart punten, 1 per kilometer, maar in oktober dubbel als je in de ochtendspits gaat. Als het regent, en je gaat toch met de fiets, dan krijg je zelfs nog een punt extra per kilometer. Voor die punten krijg je weer dingen zoals tweede kopje koffie of biertje gratis. Of je krijgt korting bij aankoop van een nieuwe fiets.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Water besparen? Douch kort maar krachtig!

Het is een mooie manier om verandering van gedrag te stimuleren. Want dat is erg lastig. Jaren geleden heb ik onderzoek gedaan naar hygiënisch gedrag van zwemmers, want dat willen we graag veranderen. Maar hoe? Nou, misschien met een ‘Ik douche’ app. Als je doucht voor het zwemmen ,spaar je punten voor een gratis kopje koffie of korting op zwemkleding of korting op de volgende 10-baden kaart. Dat zou best wel eens kunnen gaan werken. Ja, je favoriete douche gaat alvast voor je aan als je aan komt lopen. Daar word je toch blij van?! Er zitten vast nog wat haken en ogen aan, maar de methode van belonen is wel een leuke manier om na te denken over gedragsverandering. Misschien werkt dat ook wel bij verduurzaming? Als je energie bespaart, spaar je ook nog punten. Ik zie ook zeker heel veel potentie.

Deze blog is geschreven door Maarten Keuten, werkzaam bij Hellebrekers en verbonden aan de TU Delft.


advertentie

EasySwim