Coming Out Day: hoe lhbtiq+ vriendelijk is de zwembranche?

Het is vandaag Coming Out Day. Tijdens deze dag wordt stilgestaan bij het moment dat lhbtiq+’ers uit de kast willen komen. De dag symboliseert dat iedereen mag zijn wie die is en wie die wil zijn. Klinkt als heel logisch. Toch is het anno 2021 nog steeds van groot belang dat hier aandacht voor is. Binnen het onderwijs, op de werkvloer en zeker ook binnen de sport.

lhbtiq+ -vriendelijk klimaat

De gemiddelde leeftijd dat mensen uit de kast komen, ligt nu rond de zestien jaar terwijl dit decennia geleden nog bijna dertig was. Philip Tijsma van belangenorganisatie COC laat aan nu.nl weten dat dit een positieve ontwikkeling is, maar dat dit ook betekent dat tijdens de worsteling daar aan vooraf mensen dus midden in hun puberteit zitten en deze tijd het een substantieel deel uitmaakt van hun middelbare schooltijd. Een lhbtiq+ -vriendelijk klimaat daar is dan cruciaal. “Het is soms bijvoorbeeld normaal om te vloeken met ‘homo’, terwijl elke keer als dat gebeurt, de maag van een lhbtiq+’er omdraait.” Onlangs bleek dat ongeveer een kwart tot een derde van de lhbtiq+-jongeren wordt gepest op school, tegenover 13 procent van de heterojongeren. Het percentage lhbtiq+’ers dat discriminerende incidenten ervaart is daarbij in vijf jaar tijd (2013-2018) verdubbeld, van 13 naar 25 procent, bleek vorig jaar uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen bij het verduurzamen van jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Profvoetbal

Hoe is dat bij het sporten? In opdracht van de John Blankenstein Foundation, penvoerder van het beleidsprogramma Alliantie Gelijkspelen 4.0 (2018-2021), voert het Mulier Instituut momenteel onderzoek uit naar de acceptatie van homo-/biseksuele en transgender mannen en vrouwen in de sport. Het onderzoek moet inzicht bieden in (ontwikkelingen in) LHBT-acceptatie in de sport en in hoeverre deze mogelijk het gevolg zijn van beleidsinspanningen zodat toekomstig beleid hierop kan worden afgestemd. Uit het onderzoek blijkt dat de acceptatie van homoseksualiteit en genderdiversiteit onder (verenigings)sporters onverminderd groot is. De acceptatie is wel groter onder mensen die zelf LHBTI-personen kennen, dan onder mensen die geen LHBTI-personen kennen. Maar uit onderzoek blijkt ook dat de acceptatie van homoseksualiteit in het betaald mannenvoetbal nog gering is. Profvoetballers geven de algemene acceptatie van homoseksualiteit een forse onvoldoende (4,6), vooral wat acceptatie door supporters betreft. Overigens geeft een overgrote meerderheid van de mannelijke profvoetballers aan zelf geen enkel probleem te hebben met homoseksualiteit en zou een homoseksuele medespeler openlijk steunen.

Lees ook: ‘Samen bepalen we de norm’: een veilig sportklimaat creëer je met elkaar

Zwemmen

Lhbtiq+’ers voelen zich helaas nog niet altijd veilig. De KNZB wil middels Code Blauw gewenst gedrag stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom de zwemsport aanpakken. Men ziet ook dat er nog punten zijn die de komende jaren kunnen worden opgepakt en wil daarom ook meer aandacht voor een lhbtiq+ -vriendelijk klimaat. Nog niet iedereen voelt zich gezien en herkend, terwijl inclusiviteit één van de beginselen is van sport. Het blijkt ook vaak dat sportaanbieders zich er niet bewust van zijn als iemand zich niet thuis voelt. En dat is een gemiste kans, want juist zij kunnen drempels wegnemen en ervoor zorgen dat iedereen binnen de club met plezier kan sporten en bewegen. Reden dat de KNZB met een campagne ook wil focussen op de doelgroep lhbtiq+. Daarnaast wil men dat Code Blauw in opleidingen ook een speerpunt wordt, zodat iedereen zich bewust is van het belang hiervan. Tevens is er aandacht voor social media, men vindt het belangrijk om hier hele duidelijke afspraken over te maken en elkaar hier ook op aan te spreken.

Purmerend is Regenboogstad van 2021 en de maand oktober is daarom uitgeroepen tot Regenboogmaand. Diverse Purmerendse organisaties organiseren deze maand activiteiten rondom het thema LHBT, in het Leeghwaterbad Purmerend wordt een Swim Pride gehouden.


advertentie

E.B.T.C.