Save the date - ZwembadBranche Dag

‘Nu we weer openblijven verwacht ik dat we het jaar 2021 toch nog goed kunnen afsluiten’

Het Ariën Prins van Wijngaarden Bad in Hasselt, dat onderdeel uitmaakt van Stichting Zwembaden Zwartewaterland (SZZ), heeft als buitenbad een goede winter gehad. Graag had Raymond Spijkerman, algemeen manager SZZ, gezien dat dit succes werd doorgezet naar de zomer, helaas was dit niet het geval. “Maar doordat we ook deze winter open zijn, verwacht ik dat we ondanks een minder goede zomer het jaar 2021 toch nog goed kunnen afsluiten.”

Het buitenbad kan 1500 bezoekers per dag ontvangen, maar door corona vorig jaar slechts 300. Dit jaar was de regel 1 persoon per 5m2 waardoor in theorie het buitenbad de volledige capaciteit kon benutten, maar Spijkerman vond dit toch te veel. “Omdat we de drukte in het bad zelf wilden beperken, hebben we het gehouden op maximaal 750 mensen.” Hoewel de capaciteit hiermee groter was dan vorig jaar, was het aantal bezoekers minder. Volgens Spijkerman kwam dat door een samenloop van omstandigheden. “Ten eerste mochten we pas vanaf juli onze capaciteit uitbreiden, daarnaast waren er minder tropische dagen.” Toch kan Spijkerman het ook niet echt een slechte zomer noemen. “We hebben dan misschien niet veel zomerse dagen gehad, slecht was het weer ook niet.” Het probleem is volgens Spijkerman vooral het gebruik van de weerapps. “Men wil een garantie op mooi weer en als dan blijkt dat er kans op bewolking is, kiest men voor iets anders. Terwijl men vroeger met mooi weer gewoon de zwemspullen pakte en naar het buitenbad ging. Als er dan bewolking kwam, nam men dat voor lief en had men evengoed een heerlijke dag.” Wat ook meespeelt volgens Spijkerman is het reserveren vooraf. “Het is voor veel mensen toch een drempel. Aan de kassa scheelt het natuurlijk tijd, maar vooraf moet je wel een kaartje reserveren en dat is men niet gewend.”

Lees ook: Hele jaar door buiten zwemmen: nieuwe trend voor het buitenbad?

Nieuwe doelgroep

De winter daarentegen was zeker succesvol voor het buitenbad in Hasselt, de hele winter kon er worden gezwommen. “In het noorden van Nederland waren wij het enige buitenbad dat open was en dus kregen wij vanuit de wijde omtrek bezoekers. Daarnaast hebben wij veel verenigingen ontvangen die niet in het binnenbad terecht konden. Deze winter zijn er ook aanzienlijk meer abonnementen verkocht en veel van deze mensen zijn blijven zwemmen.” Dit jaar blijft het buitenbad wederom open. Ook als de binnenbaden open mogen blijven, verwacht Spijkerman evengoed voldoende animo voor het buitenzwemmen. “Uit onze enquête blijkt dat er veel mensen zijn die graag in de buitenlucht zwemmen. Het lijkt erop dat we hiermee een nieuwe doelgroep hebben aangeboord, mensen die het binnenklimaat toch minder aangenaam vinden en liever buiten bewegen.” Als het is toegestaan wil men in Hasselt het ook mogelijk maken om na afloop koffie te drinken met elkaar. “Vaak gaat het niet alleen om het fysieke, maar ook het sociale aspect. Het zwemmen willen we graag tot een beleving maken, meer dan alleen het zwemmen van baantjes.”

Goed afsluiten

Hoewel Spijkerman benadrukt dat een zwembad niet zo gauw winstgevend is, verwacht hij niet dat het openhouden van het zwembad een dure grap wordt. “Natuurlijk kost een buitenbad in de winter geld, maar er vallen ook kosten weg. Zo hoeven we het zwembad niet meer op te warmen voor de start van het zomerseizoen en huren we nu ook geen bedrijf in voor het opstarten en afsluiten. Daarnaast openen we alleen het wedstrijdbad en kunnen we deze tussen de openingstijden afdekken.” Omdat niet veel buitenbaden openblijven, denkt Spijkerman dat er veel zwemmers op af zullen komen. “Wij vermoeden dat zo’n 75 tot 100 zwemmers per dag komen baantjes trekken. Natuurlijk is dat niet te vergelijken met 1.500 bezoekers op een tropische dag. Maar door niet te sluiten denk ik dat we ondanks een minder goede zomer het jaar 2021 toch nog goed kunnen afsluiten.”