10 oktober ZwembadBranche Dag

Chloridespanningscorrosie en elektrotechnisch installatiemateriaal: waar moet je op letten?

Bij zwembaden bestaat de kans dat door de toevoeging van chloor en de hoge temperaturen chloridendampen neerslaan op elektrotechnisch installatiemateriaal van roestvast staal. Bij RVS-installatiemateriaal zoals veerklemmetjes gebruikt in insteekconnectoren, kan dan corrosie optreden met mogelijk desastreuze gevolgen. Extra aandacht voor materiaalgebruik en installatiemethoden is daarom nog steeds noodzakelijk. Chloridespanningscorrosie en elektrotechnisch installatiemateriaal: waar moet je op letten?

Chloridespanningscorrosie

Door de wettelijk verplichte toevoeging van chloor en de hoge temperatuur ontstaan chloridedampen die neerslaan op metalen delen. Dit zorgt voor een zeer nadelig corrosiemilieu, zo nadelig zelfs dat bepaalde soorten roestvast staal daar last van hebben. De spanningscorrosie die optreedt kan funest zijn voor elektrische verbindingen die spontaan kunnen breken. Storing, vlambogen of brand liggen op de loer. Spanningscorrosie in zwembaden is geen nieuw fenomeen. Al in 2009 stuurde VROM-Inspectie aan alle gemeenten en beheerders van overdekte zwembaden het inspectiesignaal ‘Risico’s van stalen (ophang)constructies en bevestigingsmiddelen in overdekte zwembaden’. Daarbij werd gewezen op de risico’s van onzichtbare corrosie van RVS in zwembaden. “RVS wordt ook toegepast in elektrotechnische verbindingstechnieken, zoals bepaalde insteekconnectoren”, aldus Marcel de Haan, branchemanager van de Federatie Elektrotechniek (Fedet) die het probleem samen met Techniek Nederland aan de kaak stelde. “Door de spanningscorrosie kan het veerstaal worden aangetast waardoor het contact met de ingestoken ader onbetrouwbaar wordt. De risico’s van een onbetrouwbaar contact zijn iedere installateur bekend.”


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees ook: Omgevingswet zwembaden: veiliger of juist niet?

Waar moet je op letten?

Naast de brancheorganisaties Fedet en Techniek Nederland hebben ook de Verenigde Technici Zwembaden (VTZ) zich ingespannen voor de oplossing. Eén van de eerste stappen die hierbij werd genomen en die inmiddels is afgerond, is een aanvulling op de NEN 1010. In paragraaf 702.512.2 hiervan worden eisen gesteld aan de keuze en installatie van elektrisch materiaal en hun bestandheid tegen uitwendige invloeden. Hierin wordt nu ook chloridespanningscorrosie bij gebruik van RVS-onderdelen in de elektrische installatie opgenomen. Daarmee is een belangrijke basis gelegd om ongevallen te voorkomen. Wat resteert is de installateur in de praktijk, die moet zich bewust worden van de installatiewijze en het materiaalgebruik in chloorhoudende zwembadomgevingen. Waar moet op worden gelet?

  • Er moet nadrukkelijk rekening mee worden gehouden dat in zwemzalen en direct aansluitende ruimten geen RVS-houdende materialen worden toegepast.
  • Ook moet er meer aandacht worden gegeven aan de verbindingsmaterialen voor aders die in chloorhoudende zwembadomgevingen worden gebruikt, zoals veerklemverbindingen en schroefverbindingen, maar ook aan stekerbare verbindingen. Deze moeten in gesloten installatiedozen worden gemonteerd zodat de chloordampen buiten worden gehouden.
  • In de aanvulling op de NEN 1010 staat dat de installatiedozen minimaal moeten voldoen aan beschermingsklasse IP54 en geschikt moeten zijn voor chloorhoudende zwembadomgevingen. Daarnaast moet de doos robuust zijn en voorzien van een sluiting die bestand is tegen openspringen (schroefsluiting).
  • Voor de aansluiting van kabels moet op kabeldozen een daarvoor bestemde wartel worden toegepast. Het invoeren van een installatiebuis in installatiedozen is niet toegestaan.

Dit bericht is afkomstig van de Federatie Elektrotechniek (Fedet), kijk voor meer informatie op www.fedet.nl


advertentie

Aquatickets