Als elke seconde telt: word burgerhulpverlener

Zaterdagavond werd Christian Eriksen tijdens de wedstrijd Denemarken tegen Finland onwel en zakte hij in elkaar. Hij werd ter plekke gereanimeerd en was gelukkig diezelfde avond weer bij kennis en aanspreekbaar. In het stadion ontstond een ijzige stilte, net als bij de kijker thuis. Het is door adequaat optreden gelukkig goed afgelopen. Het belang van reanimeren is maar weer eens benadrukt, net als het belang van burgerhulpverleners die kunnen helpen. Ook binnen de zwembranche zijn er veel mensen die kunnen reanimeren, maar ben jij al aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu?

Reanimatie-oproepsysteem

Eriksen kreeg een hartstilstand en als niet op tijd hulp was verleend, was hij overleden. Binnen een minuut waren de teamartsen ter plaatse en ongeveer minuut later werd de Deense voetballer gereanimeerd met ook gebruik van een AED. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten reanimeert en een AED aansluit. Als elke minuut telt, is snelle hulpverlening uiteraard van levensbelang. Omdat er niet altijd een arts ter plaatse is als iemand een hartstilstand krijgt, heeft de Nederlandse Hartstichting een netwerk van burgerhulpverleners opgezet: het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Dit netwerk, en de plaatsing van AED’s, heeft eraan bijgedragen dat het percentage getroffenen met een hartstilstand dat buiten het ziekenhuis het overleeft, na de jaren negentig is gegroeid van 9% naar 28%.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op HartslagNU

Levensbelang

Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand, waar artsen en verpleegkundigen niet direct kunnen helpen. Maar als je binnen de eerste 6 minuten reanimeert en een AED gebruikt, is de overlevingskans en leven met minimale schade het grootst. Omdat ook de ambulances niet altijd binnen de zes minuten ter plaatse kunnen zijn, is de hulp van de burgerhulpverleners daarom van levensbelang. De hulpverleners die aangesloten zijn bij HartslagNu krijgen, zodra er een melding van een hartstilstand via 112 binnenkomt, een oproep op hun telefoon. In het bericht staat het adres van het slachtoffer en de locatie van een Automatische Externe Defibrillators (AED) die zij onderweg kunnen ophalen.

Download direct de gratis reanimatie app, zo is jouw kennis over reanimatie altijd up-to-date

Meld je aan!

Het idee achter dit netwerk is dat overal in Nederland mensen kunnen worden gereanimeerd binnen zes minuten. Momenteel komt de Hartstichting daarvoor nog hupverleners te kort, er zijn zo’n 1700 plekken in Nederland waar hulp niet binnen de noodzakelijke zes minuten aanwezig kan zijn. Kun jij reanimeren, maar ben jij nog niet aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu? Meld je aan via HartslagNu. Als burgerhulpverlener krijg je dan bij een hartstilstand in je buurt via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan zodat je aanwezig bent en hulp kunt verlenen nog voordat de ambulance arriveert.

RBI Corrosion