Nederland in de ban van een koudegolf: blijft het buitenbad open?

Buitenbad de Vrije Slag in Bennekom opende afgelopen zaterdag de deuren. Waar normaal gesproken de buitenzwemmers van Bennekom en omstreken vanaf mei terecht kunnen voor een frisse duik, koos de Vrije Slag er net als meer buitenbaden voor om eerder open te gaan. Een mooi gebaar richting al die diehards die graag buiten zwemmen én al die zwemfans die nu niet binnen kunnen zwemmen. Maar hoe lang kan je als buitenbad nog openblijven nu een unieke koudegolf ons land in de greep heeft en zelfs de discussie over een Elfstedentocht weer oplaait?

Code rood

Buitenbad de Vrije Slag wordt beheerd door een stichting en samen met zwembad de Peppel heeft men ervoor gezorgd dat het buitenbad een paar maanden eerder open kon dan gepland. Toen de stichting tegen een aantal uitdagingen aanliep, wilde Ronald ter Hoeven (directeur zwembad de Peppel) graag helpen. “Van het begin af aan waren wij enthousiast over het idee en wilden graag meedenken. Toen vervolgens bleek dat de stichting nu niet voldoende personeel beschikbaar had om het zwembad al in februari te kunnen openen, hebben wij meteen aangeboden om onze medewerkers in te zetten.” Afgelopen zaterdag was het dan zover, de deuren gingen open en de animo was meteen groot. Helaas moest het buitenbad door code rood na één dag alweer sluiten. Maar nadat een dag later de vooruitzichten beter werden, gingen ‘s middags de deuren gewoon weer open.

Lees ook: Buitenbad De Mirandabad open in december: met als kers op de taart de nieuwjaarsduik

Aan de slag

Ronald benadrukt dat het openstellen van het buitenbad niet alleen fijn is voor de zwemfans, maar zeker ook voor het personeel. “Natuurlijk wordt er thuisgewerkt aan allerlei plannen en online veel gedeeld, maar het zwembad wordt gemist.” De medewerkers worden vrijgelaten in wat zij nu doen, maar willen vooral weer aan de slag. Ronald heeft aan het begin van de lockdown nog wel zorginstellingen benaderd met de vraag of zij hulp konden gebruiken. “Ik geloof zeker dat onze mensen hier van betekenis kunnen zijn en voor ons als gesubsidieerde instelling vind ik het ook niet meer dan normaal dat wij onze hulp aanbieden.” Het aanbod werd enorm gewaardeerd, maar extra menskracht hadden zij nu niet nodig. Prettig was wel dat de eredivisie waterpoloploegen van Polar Bears nog in zwembad de Peppel mochten trainen en wedstrijden mochten spelen, zo konden medewerkers toch nog aan de badrand staan. Maar nu het buitenbad De Vrij Slag open is, kunnen nog meer medewerkers hun hart weer ophalen. “We hebben gelukkig een drukke zomer gehad, maar nu de lockdown langer duurt kijken medewerkers ernaar uit om weer te mogen werken in het zwembad.” Kostentechnisch is het ook fijn. “Het openhouden van een buitenbad in de winter is natuurlijk kostbaar. Nu we geen personeelskosten hebben, zijn er vooral stookkosten. Maar met deze belangstelling hebben we daar geen zorgen over.”

Zwemmen in de vrieskou

Als wij de weerdeskundigen mogen geloven, gaat deze kou voorlopig niet weg. Is het dan nog wel verstandig om een buitenbad open te houden? “Het water is 21 graden en dat is prima, ook als het buiten vriest. Wij hebben het ook gevraagd aan medisch experts en zij geven aan dat als je gezond en fit bent, er geen risico’s zijn. Wel is het belangrijk dat je eenmaal uit het water je snel weer warm aankleedt. Gelukkig zijn er kleedhokjes en zijn er tenten neergezet.” Er zijn ook mensen die in de kou in open water zwemmen, maar dat is volgens Ronald niet zonder risico. “Als je in de winter in open water zwemt, moet je je wel heel erg bewust zijn van de gevaren.” Voorlopig kunnen de zwemfans in ieder geval nog genieten van het buitenbad. Het enige wat de deuren kan sluiten, is code rood. “Mocht het weer te gevaarlijk worden om de weg op te gaan, gaat het buitenbad natuurlijk dicht. Maar verder staat eigenlijk niets in de weg om te zwemmen in het buitenbad.” Terwijl velen alvast de schaatsen uit het vet halen voor een tochtje op bevroren water, kunnen de zwemfans in Bennekom en omgeving gerust de zwemkleding uit de kast halen om een heerlijk baantje te zwemmen in de vrieskou.
Interbad 2022