23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Kennissessie ZwembadBranche Congres: ‘Capaciteitsgebrek op het stroomnetwerk’

Het stroomnetwerk dreigt overvol te raken. De elektrificatie heeft in rap tempo doorgezet en netuitbreidingen duren lang waardoor de netbeheerders de komende jaren de enorme vraag niet aan kunnen. Het naderende capaciteitsgebrek op het netwerk wordt voor grootverbruikers zoals zwembaden een forse uitdaging. Als je niet hebt voorgesorteerd op de ontwikkelingen, is het achteraan aansluiten voor een nieuwe of zwaardere aansluiting op het elektriciteitsnet. En dus zijn er nieuwe oplossingen nodig.

Capaciteitsgebrek op het stroomnetwerk

De nieuwste capaciteitskaarten van branchevereniging Netbeheer Nederland maken het haarscherp duidelijk: het elektriciteitsnet raakt in toenemende mate overbelast. Daar is weinig tot geen ruimte meer, wat leidt tot serieuze vraagstukken voor bedrijven. Zwembaden dreigen, net als andere grootverbruikers, geraakt te worden door het naderende capaciteitsgebrek op het net. In het artikel over netcongestie in ZwembadBranche #92 laat Diederik Kuipers weten dat hij de voorbije jaren de noodzaak van congestiemanagement alleen maar groter heeft zien worden. Aan de ene kant zijn er de hoge en onvoorspelbare pieken in het opwekken en terugleveren van duurzame wind- en zonenergie. Ondertussen elektrificeren grootverbruikers in rap tempo en vragen daarvoor grotere aansluitingen aan, die op hun beurt zorgen voor meer belasting van het net. Tegelijkertijd zijn er oplossingen, zoals het verlagen van, en slimmer omgaan met, het energieverbruik. Bij congestiemanagement, het beheersen van de drukte op het net, kijk je naar een flexibele verdeling van de energievraag over de dag. Creativiteit gaat daarbij helpen want door te schuiven met de energievraag kun je extra speelruimte creëren. En goede isolatie en zuinige apparatuur zorgen natuurlijk voor nodige energiewinst. Al met al vraagt de energietransitie om innovatieve oplossingen. Wil je weten hoe je dit voor het zwembad aanpakt? Kom naar de sessie ‘Capaciteitsgebrek op het netwerk: slim omgaan met energie’ tijdens het ZwembadBranche Congres.


Ben jij op zoek naar een leverancier van LED verlichting voor in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Emma Gerritse en Diederik Kuipers

Bij Stedin wordt met een multidisciplinair team van vijftien experts samengewerkt aan oplossingen. Emma Gerritse en Diederik Kuipers maken onderdeel uit van dit team en gaan graag met de branche het gesprek aan tijdens het ZwembadBranche Congres over deze uitdaging. Wat is netcongestie eigenlijk precies, wanneer is het opgelost en wat moet er in de tussentijd gebeuren? Hierbij richt Diederik zich op nieuwe spelregels, waarmee klanten sneller geholpen kunnen worden. Emma vertelt over haar maatschappelijke business case voor een zwembad op Vlieland. 

Ons congres is anders dan de meeste congressen in de zwembranche. Wij programmeren (bekende) sprekers die niet uit de zwembranche komen om je zo te laten inspireren met kennis en inzichten van buitenaf. Ook is ons programma filevrij, we starten om 7:00 met een ontbijt en sluiten we de dag rond 15:00 af met een netwerkborrel. En als je 7:00 toch nog een beetje vroeg vindt, je kunt via onze webshop ook een hotelovernachting boeken.

 Benieuwd naar de andere sprekers? Lees dan hier alles over het programma.

Lees voor meer informatie het interview met Diederik Kuipers in ZwembadBranche #92


advertentie

Dewi Online