Zwemmen voor een beetje mindlessness

Nu zwemmen nog niet kan, is ook Minette Lommers van Den Ekkerman meer gaan wandelen. Samen met haar team doet zij mee aan ‘het Ommetje’ en aangezien Minette niet vies is van uitdagingen, neemt zij ook dit heel serieus op. Zij staat er vroeg voor op, maar krijgt er zeker wat voor terug. Het brengt haar heel veel positiviteit, een stukje mindlessness. Normaal gesproken heet het natuurlijk mindfulness, maar eigenlijk wil je natuurlijk juist je hoofd even leegmaken en tot nieuwe inzichten komen. Inspannen om te ontspannen, of het nu gaat om een wandeling of een duik in het water.

Wandeling

Tijdens de wandeling kan ik genieten van de natuur en de dingen om me heen die ik tegenkom. Dit hoeft niet alleen de natuur te zijn, maar ook die fietser die voorbij rijdt, of de andere wandelaars die ik tegenkom. Een vriendelijk ‘goedemorgen’ met een glimlach op mijn gezicht, zorgt ook altijd voor een glimlach en ‘goedemorgen’ terug. Zeker in dit jaargetijde waar de bloesem in de bomen komt, de blaadjes weer terug aan de takken en de krokussen weer uit de grond omhoog komen, is alleen daarom een wandeling al de moeite waard. Maar het is natuurlijk ook net waar je op let en waar je oog op valt, of juist waar je naar op zoek bent. Met een ontspannen muziekje in mijn oren, kan ik uren door blijven lopen bij wijze van spreken.

Lees ook: Gevoel van stress? Door te zwemmen blijf je relaxed!

Blijven groeien

En wat kan je dan leren van de natuur? Gisteren hoorde ik iemand zeggen: een boom staat daar maar en zonder na te denken ontwikkelt hij zichzelf en groeit hij door. Niemand die tegen hem zegt hoe hij dat moet doen en toch groeit hij. Dit zet mij dan ook weer aan het denken. Vaak maken wij het onszelf namelijk zo moeilijk door onze eigen gedachten en worden wij afgeleid. Even verderop kom ik een boom tegen, waarbij een dikke tak is afgebroken en onder dat stompje ontwikkelt zich een nieuwe dikke tak de andere kant op. Ik trek mijn conclusie: loopt het ergens niet goed, of maak je iets mee, kijk dan welke kant je wel op kunt gaan. Naar welke kant kun je wel groeien? Soms moet je ook dit soort zaken meemaken, om juist dat andere te waarderen of ervoor te vechten. Momenteel zijn we allemaal op zoek naar wat en hoe we dingen anders kunnen doen en hoe we met heel de situatie om kunnen gaan.

Zwemmen

Het gevoel van ontspanning tijdens een wandeling, heb ik ook als ik mijn banen zwem. Met mijn hoofd onder water, ben jij helemaal alleen met mijzelf en het water. Niemand die tegen je praat, totale rust voor jou en eventueel je gedachten. Het is dan natuurlijk wel de kunst om die gedachten niet naar het negatieve om te zetten. Alhoewel als je een keer opgefokt of boos bent, is het ook heerlijk om met je armen hard door dat water heen scheppend al je frustratie uit je lichaam te krijgen. Ook dat lucht op en maakt je meer ontspannen. Alleen maar rustig in het water dobberen is uiteraard fijn, maar om een stuk weerstand en conditie op te bouwen, zal je je toch ook regelmatig uit moeten dagen in het zwembad. Zorg daarbij voor afwisseling en probeer het op die manier te doen dat het je moeite kost. Dan heb je wel de juiste ingrediënten te pakken om gezonder door het leven te gaan. Hopelijk kan iedereen dit snel ook weer zelf ervaren.

E.B.T.C.