Aquagym voor ouderen in zwembad ‘t Kikkerfort : gezond én gezellig

Banen zwemmen, aquajoggen of aquagym: vandaag de dag is er in het zwembad dagelijks een aanbod voor jong en oud. Twintig jaar geleden was dat wel anders. Toen werd het zwembad gezien als plek voor recreatie en startte de eerste groepjes ouderen met bewegen in het water. Sindsdien is er veel veranderd: er zijn steeds meer aquasport-varianten bijgekomen en de groepen zijn gegroeid.

Zweven

Bedrijfsleider van zwembad ‘t Kikkerfort Anthony Fokker heeft deze ontwikkeling van dichtbij meegemaakt. Er is veel veranderd, maar er is ook nog steeds veel te winnen. “Voor ouderen die slecht ter been zijn, is het lastig om naar het zwembad te komen. En dat terwijl ze er veel profijt van kunnen hebben. In het zwembad kun je ‘zweven’, terwijl je misschien nauwelijks kunt lopen. Voor veel ouderen gaat er vaak een wereld voor ze open.” De lessen in ’t Kikkerfort zijn niet specifiek voor ouderen, maar voor alle leeftijden. “Allemaal hebben ze er op hun eigen manier baat bij. De een wil revalideren, de andere heeft last van artrose en weer anderen zijn doorverwezen door de huisarts of fysiotherapeut.”

Plezier

Eén van hen is Geeske Oussoren (76) uit Breukelen. Zij startte met fysio in het zwembad toen zij last kreeg van reuma. Toen dat echter niet meer vergoed werd door de verzekeraar, begon ze met aquagym. Oussoren heeft er ook veel plezier van, het zwemmen is zeker niet alleen goed voor haar gezondheid. “Bewegen in het water is fijn en je blijft zo in beweging, maar daarnaast is het ook een leuke groep. Het is er altijd erg gezellig.” Bewegen en gezelligheid zijn de woorden die de dames van aquagym het meest gebruiken. Ze zijn allemaal ouder dan 60 en nog volop in beweging, ondanks hun kwalen. Oussoren: “Als het vakantie is, mis ik het echt. Het is belangrijk om in beweging te blijven, anders word je stijf, en het is ook een stukje gezelligheid.”

Saamhorigheid

Zelfs voor mensen die dichtbij wonen is het soms lastig om naar het zwembad te komen, zo laat Fokker weten. “Het zou mooi zijn als mensen bijvoorbeeld mee kunnen doen met een groepsles, alleen daarvoor zijn dan vrijwilligers nodig die mensen halen en brengen. Soms ontstaan deze initiatieven, maar dit dan wegvalt houdt het weer. Saamhorigheid en zorg in de samenleving zijn hiervoor belangrijk. Er is in iedergeval behoefte aan.” Gelukkig kan de huidige groep nog op eigen gelegenheid naar het zwembad komen, maar het zou natuurlijk jammer zijn als het vervoer straks voor hen een probleem gaat worden.
Hellebrekers