O2 in H2O: meer dan een beetje ademen in water!

Het is bijna weer zover: de International Aquatic Fitness Conference gaat van start in Tampa (Florida, USA). een jaarlijks uitje voor iedereen die heel veel met aquafitness te maken heeft. Hoewel we in Nederland de Europese versie mogen hosten, deze is 6 keer zo groot, gaat op een domein door die 7 zwembaden en 12 theoriezalen heeft en natuurlijk alles in een prachtige omgeving, heerlijk buiten! Alle werelddelen zullen daar weer vertegenwoordigd zijn en Kataqua natuurlijk ook. Elk jaar zijn daar dé nieuwste trends te zien en te beleven, de laatste onderzoeksresultaten worden getoond, de meest interessante dingen komen voorbij. En dit jaar zijn er 3 Kataqua-leden die hun beste workout, masterclass, lab of workshop zullen geven…
Die van mij gaat deze keer over O2 in H20… oftewel hoe je meer kan halen uit het goed inzetten van zuurstof tijdens een workout in het water. Deze kwam eigenlijk een beetje vanzelf omdat ik me vorig jaar in de kracht van water heb verdiept, wie weet herinner je je die column nog?

Water is een molecule opgebouwd uit twee waterstof- en één zuurstofatoom: H2O. Wanneer we aan het trainen zijn, is de vraag naar en het aanbod van zuurstof erg belangrijk. Bij sporten met lagere intensiteit overheerst aerobe metabolisme: we krijgen efficiëntie, maar verliezen de intensiteit. Bij het trainen op hogere intensiteit overheerst het anaerobe metabolisme. Je lichaam kan de zuurstof niet snel genoeg krijgen waar hij nodig is. Ademen is zowel vrijwillig als onvrijwillig, wat betekent dat je het kunt beheersen als je dat wilt. In het geval dat we het vergeten, zullen de hersenen het overnemen. Als het lichaam niet kan ademen (bijvoorbeeld bij verdrinking, obstructie, geen zuurstoftoevoer) komt er een verhoging van koolstofdioxide (CO2). Dit is dé trigger om te ademen (dus niet een te laag zuurstofgehalte (O2) is de trigger).

In 2015 werd een ‘Amphibian’ workout geïntroduceerd, een onderwatertraining voor Aquatics zoals in delen van Bootcamp of CrossFit-training. En nu zie je ook trainingen met gewichten onder water, met als doel de spieren te trainen om sneller O2-voorziening te krijgen door eerst een opzettelijke zuurstofschuld op te bouwen. Een gevaarlijke training vanwege de ‘Shallow Water Blackout’, flauwvallen onder water als gevolg van een gebrek aan zuurstof aan de hersenen dat wordt veroorzaakt door het vasthouden van je adem voor langere tijd of het hyperventileren. De (onbewuste) prikkel om adem te halen is er dan niet… Er is ook een relaxatie-effect te zien in aquafitness, wat door een onvolledig begrepen centraal proces ontstaat. Het is zo multifactorieel en kent hoogstwaarschijnlijk zijn oorsprong in het reticulaire activeringssysteem (het alarmsysteem) diep in de hersenen. Als voorbeeld: de activiteit van het sympathische zenuwstelsel wordt geassocieerd met het alertheid / opwindingsmechanisme en de respons van de zogenaamde “fright of flight”. Zuurstof speelt dan een meer dan belangrijke rol. Het zijn nieuwe programma’s als ‘Mindful Run’ of ‘Mindful Walk’ die hun programma baseren op meer aandacht voor ademhalen met meer energie en minder stress als resultaat. Laten we er een meer ‘midfull swim’ of ‘mindfull aquatics’ maken.


Ben jij op zoek naar een leverancier van waterspeeltoestellen? 👉 Klik hier.Lees ook: Hoe bereid jij een aqua work out voor? Kataqua geeft 6 tips!

Hierbij alvast een oefening: het ‘Pendule ademhalen’ wordt aanbevolen bij het uitvoeren van veel denktaken bijvoorbeeld in je werk. Concentratie zal beter zijn en het zal ook de strak zittende spieren losser maken. Een heerlijk begin van een les aquafitness dus. Of gewoon als start van je werkdag. Sta rechtop en kruis de benen, adem in en breng de armen ontspannen omhoog naar het wateroppervlak, adem uit en zwaai met de armen naar links naar rechts in dwarsrichting (herhaal een paar keer, ook met andere voet over gekruist). Gaat het lekker? Ga dan over in een grote pendule (heen en weer schommelen met lange benen) en zwaai de armen links en rechts bij het uitademen. Sta stil waar je moet inademen en herhaal.
Zuurstof: wees er zuinig op! Bij het aanbreken van de lentezon, ga naar buiten en snuif het eens bewust(er) naar binnen… maar vergeet het water niet!

Deze blog is geschreven door Katrien Lemahieu van Kataqua


advertentie

XS2 voor Zwembaden