23 april ZwembadBranche Dag Belgie

175 jaar Lotec bekroond met koninklijke onderscheiding

Lotec bestaat 175 jaar. Afgelopen weekend werd dit gevierd met werknemers, klanten en partners én natuurlijk met de familie Loots. Het was een mooi moment om stil te staan bij de afgelopen 175 jaren waarin de familie Loots het bedrijf heeft uitgebouwd tot een belangrijke speler in de zwembranche. Wat ooit is opgericht door Godefridus Loots als blik- en koperslagerij groeide onder 6 generaties uit tot een specialist voor zwembaden en watertechniek. Met als hoogtepunt van de avond de benoeming van Hofleverancier door de commissaris van de Koning.

Foto: ir. Bram Saeys, Fotografie & Film

Zesde generatie

Vol trots nam Rob Bronkers de genodigden, die bestonden uit de familie Loots zelf, werknemers, partners en klanten, aan het begin van de avond in vogelvlucht mee in 175 jaar Lotec. Hoe de blik- en koperslagerij zich uiteindelijk ontwikkelde via een regionale loodgieterij en installatiebedrijf tot een begrip in de zwembadwereld. Hoewel het familiebedrijf, dat in de afgelopen 175 jaar telkens overging van vader op zoon, niet meer is weg te denken uit Eindhoven begon het ooit in Geldrop. Maar in 1924 vestigde de familie Loots zich in Eindhoven en sinds vijftig jaar heeft men zich toegelegd op de zwembranche. Echter ook hotels, sauna’s en fitnesscentra behoren tot de klantenkring. In 1965 werd het eerste zwembad gebouwd, maar naast zwembadprojecten realiseert men ook golfslagsystemen, whirlpools, waterspeelelementen en speciale systemen voor waterbehandeling. Anno 2018 is de zesde generatie Loots actief binnen het bedrijf en is men met een vestiging in België uitgebreid tot de Benelux.

Hofleverancier

Hoewel de 175 jaar al een gedenkwaardige mijlpaal was, was de kroon op het werk de koninklijke onderscheiding die zaterdagavond uitgereikt werd door Wim van Donck, de commissaris van de Koning in Brabant. Lotec mag het predicaat Hofleverancier dragen. Dit predicaat is in 1815, iets voor de oprichting van Lotec, ingevoerd door Koning Willem I en is samen met het predicaat Koninklijk (1806) één van de oudste Koninklijke onderscheidingen van ons land. Het geeft bedrijven het recht om het Koninklijk Wapen te voeren, met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Het is één van de oudste koninklijke onderscheidingen en wordt uitgereikt aan bedrijven die minimaal een eeuw bestaan en een goede reputatie hebben in de regio. Volgens de commissaris van de Koning bestond er dan ook geen twijfel over dat Lotec deze eretitel verdiende. In totaal zijn in heel Nederland 450 bedrijven die zich Hofleverancier mogen noemen.