23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Aardappelfabriek gaat zwembad verwarmen

Zwembad De Veldkamp in Wezep wordt vanaf eind dit jaar verwarmd met restwarmte van de fabriek van aardappelproducent CêlaVíta. Samen met een advies- en ingenieursbureau investeert Sportfondsen Nederland, de nieuwe exploitant van het zwembad, 350.000,- euro in het project. Gemeente Oldebroek staat garant voor 50% van de totale investering. ‘Deze manier van samenwerken waarin we samen letterlijk sterker staan én steeds dichterbij een klimaatneutraal Oldebroek komen is echt een aanrader’, aldus wethouder Lydia Groot.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwembadafdekkingen? 👉 Klik hier.Van afvalwater naar verwarmd zwembad

CêlaVíta, dat aan de rand van Wezep aardappelproducten maakt, loost dagelijks gezuiverd afvalwater met een temperatuur van ruim 30 graden op het riool. Deze hoeveelheid is vergelijkbaar met de inhoud van een groot zwembad. In 2016 renoveerde gemeente Oldebroek verschillende onderdelen van het zwembad. Daarnaast waren de gemeente en CêlaVíta in 2015 al bezig met de voorbereiding van een afkoppelproject (afvoer van regenwater afkoppelen van vuilwaterriolering). Hierbij kwam de grote hoeveelheid warm afvalwater van CêlaVíta in beeld. En zo ontstond een natuurlijk moment om te onderzoeken of het zwembad verwarmd kan worden met restwarmte van CêlaVíta. De eerste resultaten waren erg positief, waarop Sportfondsen Nederland (sinds 2017 de nieuwe exploitant van het zwembad) ook in het project stapte.

Riothermie is een techniek om energie uit riool afvalwater terug te winnen via warmtewisselaars. Het riool wordt daarmee niet langer als afvalwatertransportsysteem gezien, maar als warmtenet en zo efficiënter benut. Naast de besparing op de stookkosten (tot 100%) vermindert dit ook de CO 2 -uitstoot.

Win-win

Uit het onderzoek is gebleken dat het relatief eenvoudig is om de restwarmte van de fabriek te winnen en het zwembad ermee te verwarmen. Volgens Bruno Giebels, directeur van Sportfondsen
Nederland, is het een win-win situatie: “Wij zijn voorstander van duurzame energie en zagen hierin een kans om dat waar te maken. Het zwembad bespaart 230.000 m3 gas voor verwarming en stoot daarmee 410 ton minder CO2 uit. De terugverdientijd van de investering bedraagt ongeveer 10 jaar, waardoor het financieel ook aantrekkelijk is.” Eerder dit jaar is riothermie gerealiseerd voor ’t Bun in Urk.

>> Lees ook: Zwembad ’t Bun wordt gasloos verwarmd

Duurzaamheid op lokaal niveau

Door zwembad De Veldkamp te verwarmen met restwarmte van CêlaVíta geven betrokken partijen concreet invulling aan duurzaamheid op lokaal niveau. De verwachting is dat het zwembad voor het einde van het jaar volledig wordt verwarmd met restwarmte. ”Het is mooi hoe we elkaar als partijen hebben gevonden en samen enthousiast werken aan een nieuwe vorm van energie binnen onze eigen gemeente. Een echte aanrader, deze manier van samenwerken waarin we samen letterlijk sterker staan én steeds dichterbij een klimaatneutraal Oldebroek komen”, aldus wethouder Lydia Groot. Voor CêlaVíta sluit het project aan bij haar ambitie op het gebied van duurzaamheid. Het bedrijf vindt het belangrijk iets te kunnen doen voor de lokale gemeenschap. Waterschap Vallei en Veluwe is als betrokkene ook voorstander van het initiatief en levert waar nodig deskundig advies.


advertentie

Dewi Online