‘Overlevingszwemmen voor jonge kinderen’

‘Heerlijk spelen in het water en tegelijkertijd ontzettend hard oefenen om te leren overleven in het water.’ Dat gebeurt er tijdens de lessen overlevingszwemmen voor peuters. Kinderen van 2 tot en met 4 jaar leren spelenderwijs om te gaan met de ‘materie’ water. Deze doelgroep vraagt echter wel om een andere aanpak dan de traditionele manier van lesgeven. Het is een nieuwe uitdaging voor zwemonderwijzers en biedt kansen om de lege plekken van het schoolzwemmen op te vullen.

De campagne ‘Voorkom verdrinking’ wijst op het belang van ouderlijk toezicht. Maar wat kunnen ouders nog meer doen? Het antwoord is duidelijk: kinderen de vaardigheden laten ontwikkelen om zelfredzaam te worden in en rond het water. Gelukkig kan hier al op jonge leeftijd mee worden begonnen. Het is zo’n 3 jaar geleden dat ik het filmpje op Youtube zag waarbij een dreumes de deur open maakte en met luier en al voorover een privézwembad in viel. Het kind ging kopje onder, maar kwam boven, draaide op zijn rug en bleef drijven. Zo iets had ik nog nooit gezien.

Op zoek naar meer informatie kwam ik uit op een congres in Griekenland over Ouder en kind zwemmen en overlevingszwemmen. Nieuwsgierig als ik was vertrok ik naar Griekenland, tezamen met Arno Jonkers (pedagoog Nationaal Platform Zwembaden | NRZ) en Anja van Raam (docent Nationaal Platform Zwembaden | NRZ). Terug in Nederland is Anja van Raam met de informatie die we daar hebben opgedaan, gaan experimenteren. Ze heeft er een Nederlandse variant van gemaakt en deze samen met Peter Verberne in de publicatie ‘Overlevingszwemmen voor peuters’ beschreven. Inmiddels is er een aantal zwembaden in Nederland mee van start gegaan. Het concept wordt goed ontvangen, voordeel is dat het zwembaden een kans biedt om een nieuwe doelgroep aan te boren.


Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de waterbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.Lees het hele artikel in ZwembadBranche nr.29


advertentie

EasySwim