Het doseren van natriumwaterstofcarbonaat (bicarbonaat) aan zwemwater luistert nauw. In zwembad de Grote Koppel in Arnhem kunnen ze erover meepraten. Na een jarenlange zoektocht hebben ze bij Sportbedrijf Arnhem de oplossing gevonden. Onlangs werd een proef met de Lotec Bicarbonaatcel succesvol afgesloten. Hoofd technische dienst Bert Lans vertelt over losse tegels in de zwembadvloer, ultrasoon onderzoek, locatie van injectiepunten, het belang van continu doseren en kennisdelen. ‘We zijn als branche een stuk professioneler geworden.’
Het verhaal in Arnhem begint ongeveer acht jaar geleden. Help, een gat in het bad! Dat was de noodkreet van Bert Lans en zijn team. Plots lieten de tegels in het recreatiebad los. Met alle gevolgen van dien. Natuurlijk wezen alle vingers eerst naar de bouwer van het bad. Ten onrechte, zo bleek later na onderzoek door C-mark. Alle relevante waterkwaliteitsparameters werden onder de loep genomen. De uitkomst: het bicarbonaatgehalte was verontrustend laag met een forse kalkagressiviteit als direct gevolg. Lans weet nog als de dag van gisteren hoe het eruit zag. ‘Het cement werd gewoon opgegeten en veranderde in los zand. En op los zand kun je niet bouwen’.
Inlaatpunten
De onderzoekers van Kema werden ingeschakeld om de totale bouwkundige schade aan de zwembadvloer in beeld te brengen. Ultrasoon onderzoek liet niets aan het toeval over. Vooral rond de inlaatpunten in het bad werd de grootste schade vastgesteld. Een geluk bij een ongeluk: voor 2005 was juist een grote renovatie in de Grote Koppel voorzien. In zijn zoektocht naar mogelijke oplossingen voor het juist doseren van bicarbonaat viel Lans van de ene verbazing in de andere. Zoveel opties, zoveel mogelijkheden. Door de bomen zag hij bijna het bos niet meer. Stad en land belde hij af. Hij stak zijn licht op bij tal van leveranciers en collega’s. Maar nooit had Lans het gevoel dat hij dichter bij zijn doel kwam. ‘Niemand kon onderbouwen welke oplossing de beste was. Iedereen deed het op eigen wijze. Direct doseren in de buffer, in een druppelvat, in de goot of direct in het bad’.
Ben jij op zoek naar een leverancier die kan helpen met de luchtbehandeling in jouw zwembad of zwemschool? 👉 Klik hier.
Vertrouwen
Na vele jaren dolen volgde in maart 2010 een doorbraak. Het voortdurende kennisdelen met leveranciers en onderzoekers van C-mark leidde tot een proef met een door Lotec ontwikkelde doseercel. In overleg met C-mark werd gekozen voor het wedstrijdbad van de Grote Koppel als proefbassin. Eén systeem met een relatief beperkte omvang en goed te monitoren. Zonder veel moeite werd de bicarbonaatcel aangesloten op de bestaande installatie. De proef werd gestart onder het motto ‘no cure, no pay’. Volgens Lans een gezonde manier om samen te werken en de proef te starten. ‘Het getuigde van vertrouwen in het product’. In de praktijk bleek de doseercel nog kinderziektes te vertonen. In de beginperiode werkte alles nog niet optimaal, maar in de praktijk hebben we samen gezocht naar modificaties. Die hebben we gevonden en toegepast.
Lees het hele artikel in ZwembadBranche #30