23 april ZwembadBranche Dag Belgie

‘Zwemveiligheidsdag’ voor kinderen zonder zwemdiploma

Al eerder maakte Minette Lommers van Den Ekkerman zich zorgen om de veiligheid van onze kinderen bij water. En dan vooral om de veiligheid van kinderen die nog geen diploma hebben. Daar waar kinderen totaal geen gevaar in water zien, is de noodzaak groot om bij de ouders bewustzijn creëren. Reden dat in Den Ekkerman een Zwemveiligheidsdag op de planning staat. Een dag met veel activiteiten, maar vooral aandacht voor de zwemveiligheid om kinderen van 0-5 jaar. In deze blog legt Minette uit waarom zij dit zo belangrijk vindt.

Veiligheidsdag

Het probleem van de (bijna) verdrinkingen bij ons zit niet in de categorie kinderen die al een zwemdiploma hebben, maar juist de kinderen die jonger zijn. De kinderen van 0 t/m 5 jaar. Als wij bij ons in het zwembad kijken, is dit juist de categorie waarbij de meeste onveilige situaties ontstaan. Vandaar dat we vorig jaar ook al een Anti-verdrinkingsmenu op hebben gesteld om ouders op de gevaren in en rond zwemwater te wijzen. Maar wij blijven hierin actief om zoveel mogelijk ouders te bereiken over de zwemveiligheid van hun kinderen. We hebben daarom besloten om een ‘Zwemveiligheidsdag’ te gaan organiseren. Op deze dag zullen een aantal activiteiten plaats gaan vinden. Tevens gaan we alle bezoekers van deze dag extra wijzen op de gevaren die in en rond een zwembad plaats kunnen vinden. Dit zal gericht zijn op de verantwoordelijkheid van de ouders met kinderen zonder een zwemdiploma. We maken helaas nog bijna dagelijks mee dat ouders denken dat zwemvleugels een wondermiddel is om kinderen boven water te houden, terwijl ze zelf gezellig koffie zitten te drinken of hun Facebook checken op hun telefoon. Voor deze ouders heb ik altijd maar één tip: blijf bij je kind! Qua veiligheid de meest ideale situatie en qua aandacht en plezier vaak ook veel leuker voor je kind. Een win-win situatie zullen we maar zeggen.


Ben jij op zoek naar een leverancier voor zwemlesmaterialen? 👉 Klik hier.Anti-verdrinkingsmenu

Uiteraard gaan we voordat we de Zwemveiligheidsdag gaan houden hier nog veel reclame voor maken en ook precies vertellen welke activiteiten er dan plaats gaan vinden. Het zullen in ieder geval activiteiten zijn om de zwemvaardigheid te bevorderen en voor de kleintjes om te leren hoe om te gaan als je plots in het water valt zonder zwemvleugels. En dus ook met informatie voor de ouders hoe ze zich in en rond het zwemwater het beste kunnen gedragen. Om er nu voor te zorgen dat iedereen een zwemveilige vakantie tegemoet gaat, blijven wij ook hameren op ons Anti-verdrinkingsmenu. Deze wordt overigens bij onze receptie uitgedeeld aan ouders met kleine kinderen, zodat elke ouder voordat hij of zij gaat zwemmen al weet wat je het beste kunt doen. Wil jij dit menu ook delen met jouw zwemouders? Hierbij nog een keer het menu.

Voorgerecht. Geen zwemdiploma: Zwemvleugels/zwemvest verplicht. Trek deze in de kleedkamers al aan en doe ze daar ook weer uit.
Hoofdgerecht. Houd je kind te allen tijde in de gaten. Kinderen zonder zwemdiploma dienen iemand van 16+ bij zich in het water te hebben. Leg je mobiel weg en let op je kind.
Nagerecht. Ga vaak zwemmen met je kind zodat het plezier in zwemmen krijgt. Zorg dat je kind een zwemdiploma haalt.

Deze blog is geschreven door Minette Lommers, manager van Zwembad Den Ekkerman. Heb jij ook leuke ideeën die je wil delen met je collega’s? Laat het ons weten via een reactie hieronder of op onze facebookpagina.

Heb jij ook een mooi verhaal uit de praktijk dat je graag met je collega’s wilt delen? Mail naar info@zwembadbranche.nl