23 april ZwembadBranche Dag Belgie

Zweminstructeur: een mooi beroep!

Op internet staan allerlei rankings van beroepen. De best betaalde, de leukste, de mooiste, de gekste… Steevast wordt zweminstructeur niet genoemd. Hoe komt dit? Zijn we met elkaar te bescheiden? Is het voor velen onbekend maakt onbemind? Er zijn namelijk meer dan genoeg redenen waarom we wél wat meer in beeld mogen komen!

Deze zomer maakte ik kennis met Sandra van Lohuizen, een bevlogen professional die statushouders en jongeren tijdens hun maatschappelijke diensttijd (MDT) bij elkaar brengt. Met bijzonder mooie resultaten.
1. Statushouders die niet alleen leren zwemmen, maar ook met veel plezier naar het zwembad komen.
2. Jongeren die tijdens MDT niet alleen ervaren hoe leuk het is om zwemles te geven, maar de uitdaging aangaan om zichzelf te ontwikkelen.

Drijfveer

En ja, als we het hebben over rankings, dan zal werken in een zwembad nooit bovenaan staan in de lijst van best betaald. Maar… is dat zo belangrijk? Volgens motivatietheorieën is geld niet onze belangrijkste drijfveer. In de Zelfdeterminatietheorie (ZDT) van Edward L. Deci en Richard M. Ryan worden drie belangrijke behoeften onderscheiden: autonomie, verbondenheid en competentie.


Ben jij op zoek naar een leverancier van bodemzuigers? 👉 Klik hier.



Yes!

Dit zou dus betekenen dat je als zweminstructeur gemotiveerd bent wanneer je competent bent in het geven van zwemles en alle aspecten die daarbij horen, je zelf aan het stuur bent met je groepen (autonomie, binnen bepaalde kaders uiteraard), je verbondenheid voelt met de kinderen én hun ouders in je zwemlesgroepen. Geen woord wordt gerept over salarissen, schalen of bonussen. Herken jij jezelf hierin? Geeft het werken in de zwembranche jou een Yes! gevoel en niet het bankafschrift aan het einde van de maand? Dan werk jij met passie voor je vak. En als we dát nu nog wat meer uitdragen komen we misschien ooit bovenaan in een ranking van beroepen. Die van de leukste baan welteverstaan…

Kijk hier voor een filmpje over het leren zwemmen en MDT

Deze blog is geschreven door Irma Kokx. Irma is al jaren werkzaam in de zwembranche en in haar boek ZVVEM heeft zij haar eigentijdse kijk op zwemles beschreven. Daarnaast adviseert zij zwembaden op het gebied van exploitatie en communicatie.